ep un hombre mira el cristal de una oficina de empleo sepe antiguo inem
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) no surt d'una quan entra en una altra. Aquest dimecres, la seva activitat segueix suspesa a tot a Espanya, des de fa 20 hores, a causa d'un atac informàtic. "Per causes alienes al SEPE, la web i la seu electrònica no es troben disponibles. S'avisarà quan estiguin novament operatives. Lamentem les molèsties causades", ha avisat l'organisme. Un fet que ja està sent investigat pel Centre Criptològic Nacional, dependent del CNI (Centre Nacional d'Intel·ligència) i l'equip informàtic del propi SEPE.

Els responsables informàtics del SEPE estan intentant identificar per on ha entrat aquest virus, que ha afectat tant als ordinadors dels llocs de treball com als portàtils de la plantilla que es troba teletreballant, per tal de restablir els serveis al més aviat possible.

Així ho assenyalen des de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que constaten que aquest virus en el sistema informàtic ha paralitzat la seva activitat a tot el país, tant a les 710 oficines que presten servei presencial, com a les 52 telemàtiques.

Expliquen que aquesta situació ha provocat el retard en la gestió de centenars de milers de cites a tot Espanya, que se sumaran a la càrrega de treball de dies posteriors, amb les dificultats que tot això comporta davant la situació d'allau d'expedients que afronta el SEPE des de l'inici de la pandèmia.

Als usuaris que tenien cita concertada per a aquest dimarts, tant de manera presencial com telemàtica, se'ls està informant degudament de l'incident i s'estan omplint sol·licituds de forma manual i prenent el seu número de telèfon per si el SEPE hagués de contactar amb ells de nou. A més, s'ha habilitat la línia d'atenció 060 perquè es pugui rebre informació sobre aquest incident.

La manca de personal i l'antiguitat dels mitjans amb què compten són aspectes que fa mesos que estan denunciant-se. Davant d'això, fa uns dies el Ministeri de Treball i Economia Social ha renovat els nomenaments de 1.500 treballadors del SEPE contractats com a conseqüència de la Covid fins al 30 de juny, per fer front a la immensa quantitat de sol·licituds de subsidis i prestacions amb motiu de la crisi econòmica derivada de la pandèmia. En l'actualitat, el SEPE compta amb 8.400 efectius, dels quals un 33% són treballadors temporals.

"Aquesta caiguda se suma a tots els problemes que està arrossegant el SEPE, tant en matèria de recursos humans com de mitjans materials. Fa mesos que estem demanant un decidit suport en inversió tecnològica, ja que les aplicacions i sistemes informàtics tenen una antiguitat mitjana d'uns 30 anys", denuncia el sindicat.

Des de la Unió Sindical Obrera (USO) demanen que es reforci de manera urgent la seva plantilla davant la "sobrecàrrega" i l'"esgotament" dels seus treballadors, que reclamen també una major claredat en les ordres que han de tramitar. Per això, convocaran aquest mes de març dos dies de vaga al SEPE. Argumenten també que els funcionaris del SEPE enfronten una càrrega de treball cinc vegades més gran, només amb alguns contractats temporals més, però també amb jubilacions.

Noticias relacionadas

contador