• La lentitud del procés de vacunació fa que molts d'ells siguin arriscats per als inversors
1619084459 vacuna

Els programes de vacunació als mercats emergents no avancen a un ritme accelerat. La lentitud de la implantació, juntament amb l'escepticisme sobre les vacunes, fa que les taxes de vacunació segueixin sent d'un sol dígit en molts països en desenvolupament, cosa que amenaça amb més restriccions de l'activitat durant els propers mesos, segons explica la gestora Schroders.

El ritme de vacunació és força dispar. Mentre que Xile i els països d'Europa Central i de l'Est ja han inoculat una part important de la seva població i s'han proveït de prou vacunes, la majoria d'emergents no ho han fet. És més, pocs emergents han estat proactius a l'hora d'assegurar un subministrament suficient de vacunes i sempre han anat per darrere dels països desenvolupats en la seva aplicació i la posterior reobertura de les economies.

D'aquesta manera, hi ha una diferència substancial en la proporció de població que ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19 als mercats emergents. Mentre que alguns estan al capdavant i atreuen els inversors, altres van endarrerits en el procés de vacunació i es mostren "vulnerables a noves restriccions de l'activitat durant els propers mesos", de manera que "els inversors hauran d'estar atents", avisa Schroders.

Els emergents amb baixes taxes de vacunació correran el risc de patir bloquejos periòdics que afectaran l'activitat econòmica. Aquestes economies, a més, poden tenir dificultats per reobrir completament als viatges internacionals de negocis i turisme.

Amb la immunitat de grup situada al 60-70% de la població, i amb les taxes de vacunació actuals, alguns d'aquests mercats no seran capaços d'administrar a l'almenys una dosi a dos terços de la població fins a finals de 2022 i fins i tot més endavant.

"(...) Les taxes de vacunació segueixen sent d'un sol dígit en molts països emergents, com Sud-àfrica, Corea de Sud i moltes altres parts d'Àsia. De fet, als ritmes actuals, passaran diversos anys fins que Sud-àfrica i Taiwan aconsegueixin la gesta", subratllen des de la gestora.

vacunacion emergentes shroders
Evolució de la vacunació als països emergents

QUÈ VOL DIR AIXÒ PER ALS INVERSORS?

Des de la perspectiva dels inversors, està lentitud en el procés de vacunació als països emergents és "important". "La nostra anàlisi mostra una clara correlació entre la velocitat de vacunació i les expectatives de creixement econòmic futur. I això hauria de repercutir en el comportament dels mercats financers locals", explica Shroders.

Així, necessita que hi hagi algunes proves que els mercats financers ofereixen una rendibilitat inferior a aquelles economies emergents que pateixen grans brots de Covid. Per exemple, la renda variable del Brasil va començar a registrar una rendibilitat inferior a la de la resta dels mercats emergents quan es va fer evident que s'estava produint una segona onada d'infeccions, abans de començar a pujar gràcies al fet que els inversors van començar a anticipar el pic del brot.

"Això ajuda a explicar la recent reacció negativa als mercats financers de Taiwan després del brot local de la Covid de les últimes setmanes. I subratlla que la vulnerabilitat a les noves restriccions de l'activitat és una cosa que seguirà requerint una acurada vigilància en tots els mercats emergents durant els pròxims mesos", conclou Schroders.

Noticias relacionadas

contador