montoro ministro hacienda gobierno

El Govern té una difícil tasca per convèncer la Comissió Europea de les seves previsions sobre el dèficit a Espanya. L'última publicació del Pla d'Estabilitat va mostrar unes previsions de desequilibri fiscal de 2,2% sobre el producte interior brut (PIB) per a aquest exercici, i de l'1,3% per 2019. Càlcul que només dos dels disset instituts d'investigació que integren el Panell de Funcas comparteixen.

I és que els recents anuncis sobre la pujada de pensions i de salaris dificulten els comptes. Fins i tot alguns dels instituts participants en el panell de previsions de maig han reconegut no haver tingut en compte el pacte del Govern amb el Partit Nacionalista Basc (PNB) sobre els pressupostos generals de l'Estat. Un document que serà examinat pel Congrés aquest dilluns després d'haver-hi incorporat 257 esmenes, totes elles en fase de Comissió, per part del Partit Popular i els seus socis.

En concret, el més alarmista amb les seves previsions és el Banc Santander, que assegura que el país tancarà aquest any amb un dèficit del 2,8% i de l’1,5% el que ve. Un desviament d'uns 6.600 milions d'euros sobre la promesa de Cristóbal Montoro. A l'entitat la segueixen la consultora SR & Associats (-2,7%, -2,1%), el Centre d'Estudis Econòmics de la URJC (-2,6%, -2,4%), la consultora Asexor i la gestora Intermoney, ambdues argumentant desviaments del 2,6% i del 2,1% per a aquest i el proper exercici. Per la seva banda, únicament Repsol i la Cambra de Comerç d'Espanya comparteixen l'opinió del ministre d'Hisenda.

En total, la mitjana dels disset instituts dona un dèficit del 2,5% per a aquest any i de l’1,9% per al pròxim, una dècima per sobre dels resultats publicats al març, mostra de la desconfiança que susciten les previsions de l’Executiu. Així, Espanya continuaria sent el 'fanalet vermell' de l'Eurozona, amb el tercer major desequilibri fiscal de les economies avançades del món, després dels Estats Units (5,3%) i Japó (3,4%), desobeint a Brussel·les per tres dècimes al 2018 i per sis el 2019.

NI L’FMI, NI EL BANC D'ESPANYA

El Banc d'Espanya (BdE) tampoc creu que el nostre país ho aconsegueixi. Al març, durant la publicació de les seves projeccions macroeconòmiques, el regulador va apostar per un dèficit del 2,5% el 2018 i quatre dècimes menor el 2019. I ni tan sols va considerar el pacte del Govern amb el PNB. Així mateix, el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu un desequilibri igual al del BdE per a aquest any i del 2,1% per al pròxim. Una situació, que segons l'organització dirigida per Christine Lagarde, es podria revertir a través d'una major recaptació per IVA, amb Espanya entre un dels països que menys ingressos rep per aquest tipus d'impost.

Noticias relacionadas

contador