ep el presidente del gobierno pedro sanchez se dirige a comenzar su intervencion en la sesion en la
La Vanguardia/POOL - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimecres a donar una "resposta positiva i inclusiva" a la crisi econòmica resultant de la pandèmia de Covid-19, però no ha descartat fer-ho mitjançant retallades socials, com li ha reclamat de manera insistent la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua.

A la sessió de control a l'Executiu, el president ha defensat que la "resposta" a aquesta crisi que ha plantejat el Govern passa per ser "positiva, sostenible i inclusiva", tant a Europa com a Espanya. La seva idea és reduir el dèficit amb més creixement i reforma fiscal.

Així ha respost quan, diverses vegades, la portaveu d'EH Bildu li ha demanat "claredat" i que digui si farà "retallades" socials que puguin afectar la ciutadania per afrontar la situació econòmica com, ha recordat, es van fer durant la crisi econòmica de 2008.

Sánchez li ha recriminat la falta de context de la pregunta, i ha considerat la qüestió de Bildu com un "debat interessat" per a l'"època preelectoral" al País Basc, (s'han convocat eleccions autonòmiques el 12 de juliol, igual que a Galícia.)

"Si el que m'esteu preguntant és si hi haurà retallades o no hi haurà retallades, el que us plantejo és que el que ha d'haver-hi són polítiques anticícliques, de resposta al cicle en funció inversa. És a dir, quan hi ha una crisi econòmica, el que hem de fer és endeutar-nos, perquè hem de protegir molts sectors, i en situacions amb un dèficit d'un 10% del PIB haurem de reduir-lo en un futur", ha dit Sánchez.

El president ha continuat així: "Com? Primer esperonant el creixement i, en segon lloc, fent una reforma fiscal perquè hi hagi més justícia fiscal. I després hi haurà polítiques que es vagin reduint per la creació d'ocupació i no calgui prestar tanta protecció. Si hem de fer aquest plantejament (de retallades), fem-ho de manera seriosa i rigorosa", ha exposat Sánchez.

En aquest sentit, el president ha sostingut que la crisi "ha accelerat els canvis que ja vèiem venir amb la transició ecològica, la digitalització, la creació d'ocupació, i la sostenibilitat de l'Estat del benestar". "Aquestes són les qüestions que ocupen el Govern", ha recalcat.

Després de les paraules de Sánchez, Aizpurua li ha demanat un compromís de no fer aquests ajustos però, atès que el president a la primera resposta no ho havia fet, li ha advertit que "si opteu per les retallades, us plantarem cara".

Sánchez ha reiterat l'aposta "en positiu" de l'Executiu per respondre a la crisi, i ha afirmat que "aquí és on serà el Govern, i on m'agradaria trobar la majoria d'aquesta Cambra".

Noticias relacionadas

contador