boris-johnson-dement-avoir-menti-a-la-reine

Les coses se li compliquen a Boris Johnson per moments. Aquest dimecres la premsa britànica informa d'una possible rebel·lió en el si del seu gabinet, i també entre els diputats conservadors, si el primer ministre insisteix materialitzar el Brexit sigui com sigui el 31 d'octubre i la retirada del Regne Unit de la Unió Europea se salda sense acord. Fins a cinc ministres i un "gran nombre" de parlamentaris tories amenacen amb dimitir.

El secretari de Cultura, Nicky Morgan; el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Julian Smith; el secretari de Justícia, Robert Buckland; el ministre de Salut, Matt Hancock; i el fiscal general, Geoffrey Cox són els cinc membres del gabinet de Johnson que han deixat clar al 'premier' que marxaran si condueix el país a un divorci sense acord. Així ho assegura The Times, que diu que estan tots en una "llista de vigilància per dimissió".

Segons sembla, aquests ministres han advertit a Johnson del que passaria en una reunió del gabinet celebrada per tractar el "greu" risc del retorn del govern directe a Irlanda del Nord, i, a més, van aprofitar per expressar la seva preocupació per Dominic Cummings, el principal assessor del 'premier'.

A més, un ministre de gabinet citat per aquest mitjà ha explicat que un "nombre molt gran" de parlamentaris conservadors també renunciaria si es materialitza el Brexit sense acord. No especifica quants legisladors tories s'oposen a un escenari sense acord, però un altre diari, el Financial Times, assegura aquest dimecres que són almenys 50 els membres conservadors del Parlament que es rebel·laran contra un programa per a les eleccions generals en què el partit es comprometi a perseguir un divorci a les braves.

De fet, el descontentament entre els diputats conservadors és tal que alguns estan considerant la idea de postular en una plataforma individual més suau amb el Brexit o fins i tot apartar-se per complet com a candidats tories, afegeix FT.

ACORD IMPOSSIBLE

Aquestes informacions s'han conegut després de l'enrenou d'aquest dimarts. La Unió Europea va acusar el Regne Unit d'estar jugant a un "estúpid joc de culpes" sobre el Brexit després que una font de Downing Street assegurés que l'acord era "essencialment impossible" perquè la cancellera alemanya Angela Merkel havia fet demandes inacceptables sobre Irlanda del Nord. Però la veritat és que, a poc més de tres setmanes que el país abandoni el bloc europeu, el futur del Brexit segueix sent molt incert, ja que tant Londres com Brussel·les es posicionen per evitar que se'ls culpi d'un nou retard o de una sortida desordenada.

Noticias relacionadas

contador