ep sito pons 20190627143102
STIHL - Archivo

L'expilot de motociclisme Sito Pons apareix per primera vegada en la llista de morosos publicada per Hisenda per tenir deutes amb l'Administració Tributària superiors al milió d'euros. Entre els deutors més coneguts es troben també l'exministre Rodrigo Rato, l'exbanquer Mario Conde o l'energètica Abengoa.

En concret, Pons, excampió mundial de motociclisme, ha entrat a la llista per tenir un deute d'1,95 milions d'euros. En canvi, hi ha altres personalitats que han aconseguit abandonar-la, bé per haver saldat totalment els seus comptes amb el fisc, bé per haver rebaixat el seu deute fins a situar-lo sota del límit que imposa Hisenda a l'hora d'elaborar aquesta relació de deutors (el milió d'euros). Aquesta segona opció sol ser la més comuna.

Per exemple, aquest any han sortit de la llista l'artista Miguel Bosé, el futbolista Dani Alves, i el col·laborador de televisió Juan Francisco Matamoros, conegut com Kiko Matamoros.

Per la seva banda, altres es mantenen a la llista amb un deute que varia respecte a la de l'any passat, a l'alça o a la baixa, depenent del cas. Així ocorre amb l'exvicepresident del govern i expresident de Bankia, Rodrigo Rato; la presentadora Patricia Conde; l'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz i l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez.

Rato, que va ser inclòs l'any passat per primera vegada a aquesta llista, presenta un deute d'1,01 milions d'euros, lleugerament per sobre de la de l'anterior llista, mentre que l'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz manté el seu deute d'1,36 milions d'euros, i l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez deu 3,6 milions d'euros a la Hisenda Pública. En tots dos casos, el deute es manté respecte a l'anterior llistat.

Per la seva banda, l'expresident de Banesto Mario Conde té un deute de 12.370.000 d'euros amb Hisenda, per sota dels 14,9 milions que figuraven a l'anterior llistat de morosos, mentre que la presentadora Patricia Conde presenta un deute de gairebé 1,83 milions d'euros, per sota dels 1,86 milions del llistat anterior.

Per la seva banda, l'empresari Agapito García Sánchez torna a aparèixer de nou com la persona física que acumula un major deute amb Hisenda, amb un total de 15.970.000 d'euros, inferior a la de 16,9 milions de la llista publicada l'any anterior. A més, és una de les persones físiques que més ha reduït el seu deute.

Listado_deudores_2019 by Bolsamanía on Scribd

EMPRESES A LA PICOTA

Pel que fa a les empreses, aquesta nova llista porta novetats. Per exemple, dues filials del grup Abengoa, la multinacional andalusa que travessa problemes financers des de fa uns anys, s'hi colen. És el cas d'Abengoa Abenewco (2.001.089 euros) i Abengoa Energia (1.142.235 euros). Això sense oblidar que la matriu deu al seu torn al fisc més de nou milions d'euros.

També ha entrat al controvertit llistat elaborat per Hisenda el grup d'enginyeria i consultoria Isolux Corsan, amb 315.900.000, que es cola al podi dels que més deuen. Així mateix, entre les empreses destaca el deute de 353.200.000 que acumula Reyal Urbis, constructora que es troba en procés de liquidació i és una de les companyies que més ha retallat el seu deute respecte a l'anterior llistat. També figuren alguns clubs esportius com Real Múrcia (11.160.000), Unió Esportiva Salamanca (13.620.000) o Xerez Club Esportiu (10.380.000), el Real Jaén (1,05 milions) i Racing de Santander (3,26 milions). Aquests dos últims clubs són dos dels que més han reduït el seu deute.

Altres societats que repeteixen al cinquè llistat de morosos són Intereconomía Corporació (12,4 milions) i Intereconomia TV (5.390.000), Martinsa-Fadesa (50.300.000) i societats de la família Ruiz-Mateos, com Nueva Rumasa (8,9 milions). El Grup Cantoblanco, vinculat a l'empresari Arturo Fernández, té diverses societats a què es reclama diners, com a Grup Cantoblanco Alimentació (7,4 milions), Cantoblanco Colectividades (6,5 milions) i Arturo Grup Cantoblanco (3,3 milions).

Kulteperalia, societat de l'empresari de l'espectacle José Luis Moreno, segueix apareixent entre les empreses deutores amb 1,6 milions d'euros, per sota dels 1,7 milions anteriors. I Desguaces La Torre, propietat de Luis Miguel Rodríguez, conegut com 'el rei de la ferralla', té un deute amb Hisenda de 18,4 milions d'euros, superior als 14,3 milions que devia l'any anterior.

contador