• Insisteix en què la 'gran prioritat' és formar Govern perquè 'es el que esperen els espanyols i anhelen els europeus'
  • Rajoy diu que 'és de pur sentit comú' que si el PSOE manté el seu 'no' seguirà el bloqueig i hi haurà terceres eleccions
rajoy sanchez agosto congreso

Mariano Rajoy ha assegurat aquest dimarts, després de reunir-se amb Pedro Sánchez, que si el PSOE es manté en el 'no' a la seva investidura "seguirà el bloqueig i hi haurà terceres eleccions. Ho saben tots els espanyols", ha dit el líder del PP, que ha demanat als socialistes que abandonin aquesta postura per permetre la formació d'un Govern, que és "la prioritat" ara mateix. "És el que esperen els espanyols i anhelen els europeus", ha assegurat.

"Li he dit al senyor Sánchez que no n'hi ha prou amb que el candidat sigui investit", també és important que l'Executiu pugui ser capaç de prendre decisions que permetin la governabilitat del país, ha dit Rajoy, i para això és necessari el "compromís" del líder del PSOE i del propi partit, perquè d'una altra forma no serà possible "ni la investidura ni la formació de Govern", ha reconegut.

Llegiu també: Siga aquí en directo todas las negociaciones tras las elecciones del 26J

Així mateix, ha assegurat que ell està "disposat a negociar sobretot" i el temps "que faci falta", i ha indicat que ha trobat bona disposició de Sánchez en aquest sentit, encara que no ha aconseguit que canviï d'opinió. És per això que ha insistit amb les seves 'pressions', dient que "és raonable que el que ha guanyat les eleccions governi i que la resta almenys ho faciliti", i que "és de pur sentit comú que si el PSOE manté el seu 'no' seguirà el bloqueig".

"Demano que no hi hagi bloqueig", ha dit Rajoy, que no ha volgut aclarir si anirà o no a la investidura si no compta amb els suports per a això malgrat la insistència dels periodistes, que li han preguntat una vegada i una altra per això. "La investidura és per formar Govern", s'ha limitat a dir el president en funcions, que ha considerat que "seria un disbarat si hi hagués terceres eleccions. Seria una bogeria", ha arribat a dir.

Llegiu també: Sánchez: 'Rajoy no m'ha aclarit si es presentarà o no a la investidura'

RESPONSABILITAT DE TOTS

Així mateix, Rajoy ha insistit diverses vegades en què el fet de formar Govern i desbloquejar la situació política que es manté des de les eleccions del passat 20 de desembre és responsabilitat de tots. "Això és una responsabilitat compartida per tots", ha dit el líder del PP, que ha aprofitat per enlletgir a Sánchez la seva actitud: "No només s'ha negat a un acord, també a intentar-ho", ha dit en referència a la seva oferta d'una gran coalició, o de negociar l'acord que van aconseguir PSOE i Ciutadans en la passada Legislatura i que va servir perquè el secretari general socialista es presentés a la investidura, encara que va fracassar.

Si el PSOE segueix instal·lat en el 'no', ha dit Rajoy, "l'única alternativa és la celebració de noves eleccions, tret que Sánchez tingui en ment una altra cosa que no m'ha dit", ha assenyalat el president en funcions, en referència als rumors que circulen que el socialista podria estar preparant una alternativa en cas que el 'popular' fracassi.

"Es pot si es vol, si hi ha voluntat...". Aquest és el missatge que ha volgut llançar Rajoy no només al PSOE, sinó també a Ciutadans, amb el líder dels quals, Albert Rivera, es veurà aquest dimecres al Congrés. El partit taronja manté que els seus diputats votaran 'no' en la primera ronda de la investidura i s'abstindran en la segona, però no recolzaran amb un 'sí' a Rajoy. El líder del PP intentarà que Rivera canviï d'opinió en la seva trobada, segons ha dit.

QUÈ HA DIT SÁNCHEZ?

Abans de Rajoy ha parlat Sánchez, i ha dit que la postura del seu partit en la investidura de Rajoy "si es presenta, perquè no ho ha aclarit", serà el 'no'. A més, ha remarcat que si el 'popular' no aconsegueix els suports necessaris serà culpa seva i de ningú més. "L'alternativa al fet que Rajoy faci la seva feina no és que els altres li fem la seva feina", ha assenyalat Sánchez, que ha dit que "si ningú vol pactar amb Rajoy, la responsabilitat serà seva", i ha cridat a "que es posin d'acord les dretes".

"Si les dretes diuen no, per què l'esquerra hauria de recolzar a Rajoy?", ha afirmat el líder del PSOE, que ha insistit que "l'esquerra no recolzarà a les dretes". Segons ha dit, el president en funcions ha de parlar amb els partits ideològicament propers, com va fer per a la constitució de la Taula del Congrés, si vol arribar a un acord, i no amb el PSOE.

Llegiu més:

La 'Misión imposible' de Rajoy: las claves para realizar el encargo del Rey

Rajoy quiere negociar 125 puntos del acuerdo entre PSOE y Ciudadanos

El PSOE exige seriedad a Rajoy y le recuerda que no vale responder con un 'depende' a la investidura

Mariano Rajoy le presentará a Pedro Sánchez 'las diez prioridades más inmediatas' para España

Ciudadanos se sentará a negociar cuando Mariano Rajoy se eche a un lado

Rivera dice que Ciudadanos no apoyaría una alternativa a Rajoy liderada por Sánchez

Espanya ho necessita: els sis desafiaments econòmics que haurà de resoldre el pròxim Govern