contratar-cuentas-nomina

2023 arriba amb un nou impost que afecta directament les nòmines. Es tracta del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), un tribut inclòs a la Llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions. Aquest impost va entrar en vigor l'1 de gener de 2023 i afecta tots els treballadors, tant assalariats com autònoms, que estiguin donats d'alta a la Seguretat Social.

S'aplicarà com un augment de cotitzacions del 0,6%, repartit entre l'empresa i el treballador, és a dir, el 0,5% de l'aportació és a càrrec de l'empresa i el 0,1%, del treballador.

Aquest recàrrec pesarà a la nòmina dels treballadors, que la veuran reduïda en un 0,1% del seu salari net, mentre que en el cas dels autònoms la quota és variable.

A tall d'exemple, i prenent com a base la cotització mitjana, que se situa als 1.976,42 euros, aquest impost suposarà per al treballador la resta d'1,98 euros bruts mensuals. Mentrestant, l'empresa haurà d'assumir, en aquest mateix supòsit, un pagament de 9,88 euros al mes.

L'objectiu d'aquest nou tribut és recaptar entre 2.000 i 3.000 milions d´euros a l'any, que anirà destinat a la guardiola de les pensions, o el que és el mateix, al Fons de Reserva, ja que, segons el Govern, amb l'envelliment de la població i la jubilació imminent de la generació del baby boom es preveu l'arribada de temps molt difícils per a les pensions.

Aquest nou impost, en principi, estarà vigent durant deu anys, fins al 2033.

contador