ep el presidente de la generalitat ximo puig durante el debate de politica general
ROBER SOLSONA - EP

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts que deflactarà l‟IRPF dels contribuents valencians. Durant el seu discurs durant el Debat de Política General, el president valencià ha revelat algunes de les mesures que inclourà la reforma fiscal valenciana, que tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2022 i beneficiarà tots els ciutadans que cobrin menys de 60.000 euros al any.

Així, el dirigent socialista ha avançat un augment d'un 10% de la quantia exempta de tributació a l'IRPF a tots els valencians, “el màxim que permet la norma”. Puig també ha indicat que la nova tarifa autonòmica de l'IRPF per al 2022 comptarà amb “nous trams adaptats a la inflació” i també ampliarà en un 10% “totes les deduccions i bonificacions fiscals”, de les quals es podran beneficiar aquelles rendes de fins a 30.000 euros.

“Beneficiem exclusivament les rendes mitjanes i treballadores de fins a 60.000 euros”, ha indicat Puig, que assegura que suposen el 97,4% dels contribuents valencians i ha xifrat l'estalvi “amb el conjunt de la reforma a prop de 150 milions d'euros”. "La nostra perspectiva és clara: no al populisme fiscal", ha subratllat el president.

Segons ha apuntat Puig, amb els trams nous de l'IRPF, les rendes de 10.000 euros s'estalviaran un 21% (94,5 euros), les de 20.000 euros, el 7,3% (117 euros) i les de 30.000 euros, el 2, 2% (67 euros).

Alhora, ha defensat que la Comunitat Valenciana mantindrà l'impost de patrimoni, ja que només afecta el "0,5% de valencians", els que guanyen més de mig milió d'euros a l'any. El 2022, aquestes persones han aportat 187 milions per aquest gravamen, ha explicat, que s'eleven fins als 200 milions gràcies a la feina de la inspecció.

Així, Puig ha intentat marcar distància davant de les rebaixes fiscals realitzades a la Comunitat de Madrid, Andalusia i Galícia, totes dirigides pel PP. "No com en altres llocs, aquí ni immobilisme ni regals fiscals a les fortunes", ha sentenciat.

Puig també ha anunciat la gratuïtat del transport públic des del 9 d'octubre fins al final d'aquest any per als joves de fins a 30 anys.

GALÍCIA TAMBÉ DEFLACTARÀ L'IRPF

Paral·lelament, Alfonso Rueda, president de la Xunta de Galícia, ha anunciat que la comunitat autònoma gallega deflactarà l'IRPF en un 4,1% amb efecte retroactiu des de l'1 de gener del 2022, fet que suposarà un “estalvi” en la propera declaració de la renda de fins a 46 milions d'euros per a totes les rendes menors de 35.000 euros.

"La inflació no pot suposar pagar més a l'IRPF", ha defensat Rueda en una intervenció al Parlament de Galícia durant la presentació dels pressupostos del proper any. El president gallec ha assegurat que Galícia compta amb un camí fiscal “pròpia, assenyada, progressiva i sostenible; sense dogmatismes i sense improvisació”.

Així mateix, Rueda ha defensat la bonificació del 50% de l'impost de patrimoni, assegurant que "no era el moment" d'eliminar-lo del tot i que la seva mesura "no desincentiva l'arribada de nous inversors" i permet "mantenir els que ja tenim aquí”.

contador