ep logo de la entidad bancaria bankia en su sede en una de las torres kio de madrid
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

Alguns dels principals partits polítics han qualificat com a vergonyosa la decisió de l'Audiència Nacional d'absoldre a l'exministre d'Economia Rodrigo Rato i a la resta de responsables per la sortida a Borsa de Bankia. Per part seva, les associacions de consumidors creuen que es tracta d'una sentència contradictòria.

Així, el diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello ha dit que és una "vergonya" exculpar a Rato i companyia “intentant carregar totes les culpes en els organismes de control” de llavors. A la seva manera de veure, “és un argument pobre”, i el que els òrgans reguladors “cometessin autèntics excessos no pot ser argument per a absoldre als responsables d'aquests excessos des del punt de vista polític”. En una roda de premsa aquest dimarts, ha afirmat que “tenim un problema a les altes instàncies del poder judicial”, que en la seva opinió demostren "una parcialitat enorme en favor d'alts càrrecs del PP”.

Per part seva, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que “hauria d'avergonyir-nos que surti més car estafar milers de persones que posar una pancarta”, comparant aquesta absolució amb la confirmació de la condemna i inhabilitació de Quim Torra per a continuar com a president de la Generalitat de Catalunya que es va conèixer aquest dilluns.

Más País-Equo també ha criticat que l'absolució dels consellers de Bankia "és un profund escàndol" i ha exigit endurir els controls al sector financer i evitar que els responsables siguin eximits de la seva responsabilitat. El seu portaveu en el Congrés dels Diputats, Íñigo Errejón, ha avançat en roda de premsa que la seva formació portarà a la Cambra Baixa una proposició de llei amb les propostes de l'associació 15MpaRato, que va presentar una querella particular per a impulsar el 'Cas Bankia'.

La iniciativa buscarà protegir a petits i mitjans estalviadors perquè la venda de preferents i altres "productes tòxics" a aquesta mena de consumidors "sigui il·legal" i buscarà la reforma d'organismes reguladors davant un "evident conflicte d'interès". "Bona part dels consellers de la CNMV que van autoritzar la sortida a Borsa havien estat nomenats per Rodrigo Rato", ha dit, al mateix temps que ha defensat que els consellers siguin responsables de les conseqüències de les seves decisions.

Precisament, 15MpaRato ha dirigit una petició al Govern perquè es canviïn les lleis i es protegeixi a la població espanyola de "la gestió financera i sistèmica irresponsable envers l'interès general". Reclama un canvi legislatiu substancial que "impedeixi altres abusos en el futur" que es concreta en tres peticions, començant perquè s'impedeixi la "venda interessada" de productes financers amb informació "inexacta i incomprensible" per als consumidors. "Aquesta sentència és un avís a la societat civil i a la seva capacitat de resposta enfront de l'abús. Ignora l'immens esforç ciutadà i d'afectats que hem dut a terme durant el procés i gran part dels riscos i males pràctiques que hem detectat i tret a la llum durant d'aquests anys", ha lamentat l'associació.

D'altra banda, des del punt de vista dels consumidors, la presidenta de l'associació d'usuaris financers Asufin, Patricia Suárez, ha lamentat que la sentència "és decebedora, incoherent i genera gran estupor". "És inaudit que la sentència posi negre sobre blanc que els comptes de l'entitat eren precisos, quan precisament la Sala civil del Tribunal Suprem es va recolzar en la prova desplegada en aquest procediment per a demostrar que aquests comptes no eren un reflex fidel de la situació econòmica de l'entitat", ha sostingut.

A més, veu "contradictori" que, després de les sentències del Tribunal Suprem, "Bankia acceptés que la seva sortida a Borsa va ser fraudulenta i per això retornés tota la inversió als accionistes minoristes, i que els màxims responsables de l'entitat quedin absolts".

L'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (AEMEC) recorrerà la sentència. "Recorrerem la sentència de Bankia que s'ha conegut avui. Un assumpte d'aquesta importància i impacte social ha de ser revisat pel Tribunal Suprem. Ho farem en nom d'un ampli grup d'accionistes en representació dels quals hem liderat l'acusació particular del cas", han indicat a Twitter.

Noticias relacionadas

contador