ep la economia sumergidala construccion ronda30 enprovinciasanta cruztenerife
JCCM - Archivo

Les sancions per a les persones que defraudin amb l'ingrés mínim vital aniran des d'un advertiment a l'infractor, en cas de les infraccions lleus, fins a la pèrdua de la prestació durant un període de sis mesos i l'obligació de reintegrament, en cas d'infraccions molt greus, segons es desprèn del Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s'estableix l'ingrés mínim vital, publicat aquest dilluns 1 de juny al Boletín Oficial del Estado (BOE), i que entra avui en vigor.

Així, les infraccions lleus, que consisteixen en no facilitar la documentació i informació necessària per acreditar els requisits i la conservació de la prestació, seran sancionades amb un advertiment a la persona infractora.

D'aquesta falta de comunicació també es podrà incórrer en una infracció greu, quan d'això se n'hagi derivat una percepció indeguda, en quantitat mensual, inferior al 50% d'aquella que correspondria, o si no es comunica qualsevol canvi que pogués ser causa de la modificació, suspensió o extinció de la prestació, en el termini de trenta dies, per la mateixa quantitat.

Si la persona falseja els seus ingressos o patrimoni, o oculta canvis substancials, el subjecte infractor no podrà tornar a ser beneficiari durant dos anys.

Així mateix, es considerarà greu no comunicar viatges a l'estranger de més de 15 dies a l'any o no complir amb l'obligació de participar en les estratègies d'inclusió que promogui el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. A més, la comissió de tres faltes lleus, havent estat sancionat ja l'any anterior, donarà lloc a una falta greu.

Les infraccions greus se sancionaran amb la pèrdua de la prestació per un període de fins a tres mesos i, quan les infraccions causessin l'extinció del dret, la sanció consistirà en el deure d'ingressar tres mensualitats de la prestació.

Mentrestant, seran considerades molt greus el desplaçament a l'estranger més de 90 dies a l'any, sense justificació prèvia; actuar fraudulentament amb la finalitat d'obtenir prestacions indegudes o superiors a les que corresponguin, mitjançant l'aportació de dades o documents falsos; la comissió d'una tercera infracció greu, si l'any anterior ja hagués comès dues faltes d'aquest tipus; i l'incompliment reiterat de l'obligació de participar en les estratègies d'inclusió.

Aquestes infraccions se sancionaran amb la pèrdua de la prestació per un període de fins a sis mesos i, quan les infraccions donessin lloc a l'extinció del dret, la sanció consistirà en el deure d'ingressar sis mensualitats de la prestació.

A més, si la persona falseja els seus ingressos o patrimoni o oculta canvis substancials que podrien donar lloc a l'accés indegut de la prestació, a més de la corresponent sanció i obligació de reintegrament de les quantitats indegudament percebudes, i sense perjudici de les responsabilitats penals, civils i administratives, el subjecte infractor no podrà tornar a ser beneficiari durant dos anys.

Així mateix, s'afegeix la figura del cooperador necessari. "Els que treballen a l'economia submergida no haurien de sol·licitar aquesta prestació. Qui vulgui demanar una prestació haurà de declarar, i això impulsarà la formalització. S'afegeix la figura del cooperador necessari, si existís un potencial ocupador que propiciï rendes que no estan declarades, les penalitzacions s'estendrien no sols al beneficiari, sinó al cooperador", ha precisat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, aquest dilluns en una entrevista a la COPE.

Noticias relacionadas

contador