l-ocde-voit-la-dette-de-la-france-depasser-100-du-pib-en-2018

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha rebaixat les perspectives de creixement per a l'Eurozona el 2019 i 2020 en una i quatre dècimes, respectivament, fins a una pujada de l'1,1% aquest any i de l'1% el pròxim. Més forta ha estat la retallada a nivell mundial. Calcula que el creixement global s'alentirà al 2,9% el 2019 i al 3% el 2020 i adverteix que és l'augment anual més feble des de la crisi financera de 2008.

Al seu informe de perspectives interines, que revisa les previsions semestrals llançades el maig, l'OCDE va ​​retallar tres dècimes la seva projecció per a aquest any i quatre per al que ve, en línia amb una tendència que s'estén en les majors economies. Aquests mateixos descensos s'apliquen al G-20, el grup de grans països desenvolupats i emergents, amb un creixement previst del 3,1% i del 3,2%.

Després d'un ascens de l'economia mundial del 3,6% el 2018, les seves conclusions per al curt termini són contundents. El panorama s'ha tornat "cada vegada més fràgil i incert", atiat en gran part per les tensions comercials i polítiques, que minen la confiança i la inversió. El pes de la incertesa regnant recau sobretot en la guerra comercial entre els EUA i la Xina, i en la perspectiva d'un Brexit sense acord.

El panorama s'ha tornat "cada vegada més fràgil i incert" i les tensions comercials i polítiques minen la confiança i la inversió

El maig ja havia rebaixat les seves perspectives, i en aquest nou informe l'organització amb seu a París ratifica que, segons els últims esdeveniments econòmics i financers, l'alentiment durarà més del previst.

La introducció de tarifes bilaterals entre Washington i Pequín des de principis de 2018 seguirà arrossegant l'activitat i el comerç global durant els pròxims dos anys i "podria reduir l'increment global del PIB a entre 0,3 i 0,4 punts percentuals el 2020 i entre 0,2 i 0,3 el 2021". Encara que aquests dos països anoten dos dels increments més elevats per als propers dos anys, l'OCDE subratlla que també seran els més afectats.

De moment, l'organisme calcula que l'economia nord-americana creixerà un 2,4% el 2019 i un 2% el 2020, quatre i tres dècimes menys que en les previsions de maig, i que la xinesa avançarà un 6,1% i un 5,7%, fet que suposa una retallada d'una i tres dècimes.

La possibilitat que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE) sense acord és un altre dels factors més desestabilitzadors, amb costos sobre el comerç i un impacte sobre l'economia britànica que podria fer que el país caigués en la recessió. L'OCDE només revisa de forma detallada en aquestes perspectives la situació dels països del G-20: manté per exemple la seva projecció per 2019 per França (+1,3%) i li treu una dècima per al 2020 (+1,2%), mentre que a Alemanya l'ajust és de dos i sis dècimes (+0,5% i +0,6%).

No es lliuren del seu pronòstic a la baixa altres com Mèxic, l'economia del qual es preveu que creixi un 0,5% aquest any (-1,1 punts) i un 1,5% el 2020 (-0,5), ni Brasil, amb retallades respectius de sis dècimes, fins al 0,8% i el 1,7%.

L'impacte d'aquesta conjuntura ombrívola es deixa sentir també en la qualitat de vida dels ciutadans. Les perspectives d'una millora continuada dels ingressos a mitjà termini és més feble que abans de la crisi financera, i el creixement per càpita durant els últims anys també s'ha mantingut per sota.

L'OCDE subratlla que la necessitat de polítiques macroeconòmiques addicionals ha crescut en la major part d'economies i conclou que s'han d'aplicar amb urgència polítiques que enforteixin la confiança, calmin les tensions comercials, estimulin la inversió i impulsen el creixement potencial.

contador