banco nueva zelanda

El banc central de Nova Zelanda (RBNZ) ha realitzat aquest dimecres una tercera pujada consecutiva dels tipus d'interès que va tornar els costos dels préstecs als nivells previs a la pandèmia i va assenyalar un camí d'enduriment més agressiu per contrarestar la inflació creixent.

Tot i que els mercats havien descomptat la pujada de 25 punts bàsics, la previsió del banc d'un pic més alt al cicle d'enduriment va ser un senyal dur que va fer que el dòlar neozelandès es disparés.

L'RBNZ també va revelar els seus plans per reduir les tinences de bons per valor de 50.000 milions de dòlars neozelandesos (33.820 milions de dòlars) adquirits en el marc del programa de compra d'actius a gran escala (LSAP), mitjançant el venciment de bons i les vendes gestionades.

L'RBNZ va dir que no reinvertiria els ingressos dels bons que vencen i que planeja reduir aquestes tinences a un ritme de 5.000 milions de dòlars l'any.

L'RBNZ també ha assenyalat, en un comunicat que va estar a prop de fer una pujada de 50 punts bàsics, i en una conferència de premsa posterior el governador Adrian Orr no ho va descartar en el futur, en subratllar la necessitat que els tipus pugin significativament.

"No descartem moviments més grans en el futur... però depèn de com responguin els mercats", va dir Orr.

En una acta de la reunió, el comitè va assenyalar que es va considerar fortament un moviment de 50 punts bàsics de la taxa efectiva oficial (OCR per les sigles en anglès) i els membres el van veure com una "decisió finament equilibrada".

L'RBNZ ha pujat els tipus en les dues últimes reunions i ha donat senyals d'un enduriment més gran en el seu intent de refredar una economia escalfada.

contador