bandera eeuu usa america

Els EUA torna a ensopegar amb l'ocupació. La major economia del món ha creat 'només' 559.000 nous llocs de treball, respecte als 671.000 estimats pel consens d'economistes de Dow Jones, segons les dades publicades aquest divendres pel Departament d'Ocupació del país.

La taxa de desocupació als EUA ha caigut des del 6,1% fins al 5,8%, una mica millor que el 5,9% anticipat pels experts.

Aquesta nova decepció ve just després del terrible dada d'ocupació d'abril, mes en què es van crear 278.000 llocs de treball, respecte al milió projectat pels economistes a la calor de la reobertura econòmica i el pla de vacunació contra la Covid-19.

L'economia dels EUA va créixer un 6,4% durant el primer trimestre i s'espera que acceleri el ritme fins al 10,3% durant el segon trimestre de l'any, segons les últimes previsions de la Fed d'Atlanta. Fins al maig, el país ha recuperat 14,3 milions dels 22 milions de treballs destruïts per la pandèmia.

El sector més afectat per la crisi ha estat el serveis, que després de veure clarament llastat pels confinaments ha tornat a liderar al maig el rebot en la creació d'ocupació. En aquest sentit, l'oci i l'hostaleria han sumat 292.000 llocs de treball, dels quals 186.000 procedeixen de bars i restaurants.

La xifra d'aturats de llarga durada, aquells que han estat en situació d'atur per un mínim de 27 setmanes, es va reduir en 431.000 persones. El seu pes pel que fa al total de desocupats es va reduir en més de dos punts percentuals, fins al 40,9%.

De la seva banda, la xifra total de persones a l'atur va ser de 9.316.000, de manera que va baixar en 496.000 persones. La població activa es va reduir en 53.000 individus, de manera que el nombre total de treballadors (agrícoles i no agrícoles) va créixer en 444.000 persones. La taxa de participació al mercat laboral es va reduir una dècima, fins al 61,6%.

Per grups de treballadors, la taxa d'atur entre les dones i els homes es va reduir en dues dècimes, fins al 5,4% i al 5,9%, respectivament. La desocupació entre els joves s'ha situat al 9,6%, percentatge que equival a 2,7 punts menys.

Robert Alster, de Close Brothers Asset Management, assenyala que "encara queden moltes Xs per aclarir, com les vacants que segueixen sense emplenar tot i que la gent està tornant a estar ocupada". Aquest expert reconeix que, "en el millor dels casos, és només qüestió de temps i, en el pitjor, hi ha una clara discordança entre l'ocupació necessitat i el disponible".

Noticias relacionadas