nobel economia 2018

La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha decidit atorgar el Premi Nobel en Ciències Econòmiques 2018 a William D. Nordhaus i Paul M. Romer. Li arrabassen així el premi al professor espanyol Manuel Arellano, que apareixia entre els favorits.

William Nordhaus i Paul Romer han dissenyat mètodes que aborden alguns dels problemes més fonamentals i urgents del nostre temps: el creixement sostenible a llarg termini en l'economia mundial i el benestar de la població mundial.

La investigació Nordhaus mostra com l'activitat econòmica interactua amb la química i la física bàsiques per produir el canvi climàtic. L'activitat humana ha contribuït als ràpids augments en les temperatures globals mitjana durant els últims 100 anys.

Nordhaus i Romer han dissenyat mètodes que aborden alguns dels problemes més fonamentals del nostre temps

Va ser la primera persona a crear un model quantitatiu que descriu la interacció global entre l'economia i el clima. El seu model ara està molt estès i s'usa per examinar les conseqüències de les intervencions de la política climàtica, per exemple, els impostos al carboni.

La investigació de Nordhaus mostra que el remei més eficient per als problemes causats per les emissions de gasos d'efecte hivernacle és un esquema global d'impostos al carboni que s'imposa de manera uniforme a tots els països.

Per la seva banda, la investigació de Romer mostra com l'acumulació d'idees sosté el creixement econòmic a llarg termini. Va demostrar com les forces econòmiques governen la disposició de les empreses per produir noves idees i innovacions. Va establir les bases del que ara s'anomena teoria del creixement endogen. La teoria ha generat grans quantitats de noves investigacions sobre les regulacions i polítiques que fomenten noves idees i prosperitat a llarg termini.

L'ESPANYOL MANUEL ARELLANO ESTAVA ENTRE ELS FAVORITS

Entre els favorits per al Nobel d'Economia es trobava un espanyol, el professor d’econometria en CEMFI de Madrid, Manuel Arellano. Així, era la segona vegada que un professor espanyol apareixia a la llista de ‘Llorejat per mencions', elaborada durant 16 anys per Clarivate Analytics de Thomson Reuters.

Arellano, professor d’econometria al Centre d'Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) de Madrid, al costat de Stephen R. Bond, de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, està inclòs a la llista per les seves contribucions a l'anàlisi de dades de panell , especialment l'estimador Arellano-Bond. Aquest mètode estudiat per Arellano explota els patrons de temps en les dades de panell per estimar la resposta econòmica a un canvi en una política o una altra variable, mentre controla la variació de confusió permanent no observada.

Aquest guardó, que es va concedir per primera vegada el 1969 i fa 50 edicions aquest any, presenta amb un perfil del llorejat molt homogeni: home, nord-americà i amb una llarga trajectòria professional, ja que l'edat mitjana dels premiats és de 67 anys.

Des de la seva creació, el Nobel d'Economia ha reconegut figures consagrades com Friedman, Hayek, Samuelson i Stiglitz, entre d'altres. Fins ara, només una dona, la nord-americana Elinor Ostrom, ha estat distingida amb aquest guardó, que va obtenir el 2009 al costat del seu compatriota Oliver E. Williamson pel seu treball en governança econòmica.

Noticias relacionadas

contador