credito prestamo banco dinero interes

Moody's considera que els 100.000 milions anunciats pel Govern en crèdits avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) no seran suficients a causa de la "forta demanda", la qual cosa provocarà que s'esgotin abans de la data límit de sol·licitud del 30 de setembre, la qual cosa podria generar tensions de liquiditat, i afectar especialment autònoms i pimes, tret que s'ampliï el pla, del qual, de moment, l'Executiu n'ha posat en circulació gairebé el 85%, 84.500 milions d'euros.

"La demanda de prestataris per al programa ha estat fort, en particular de les pimes i els treballadors autònoms", assenyalen des de Moody's, que afirmen que el programa ha proporcionat "importants beneficis a l'economia espanyola en garantir a les empreses tinguin liquiditat per ajudar-les a salvaguardar les seves ocupacions i continuar l'activitats".

A més, afegeixen que els efectes positius també són visibles en els perfils de crèdit dels bancs, recolzant l'activitat comercial en el segment corporatiu, reduint el consum de capital en els nous préstecs corporatius i reduint la càrrega de pèrdues en els comptes per incompliment dels prestataris corporatius. No obstant això, opinen que, si bé el volum real de préstecs garantits atorgats pels bancs espanyols sota el programa està molt per sota del total desbloquejat, "esperem que aquest volum creixi ràpidament a mesura que els bancs processin totes les sol·licituds de préstecs garantits pendents".

Des de Moody's creuen que seria interessant que el Govern espanyol aclareixi si ampliarà el programa de garantia, "que és relativament petit comparat amb programes similars implementats a d'altres països grans de la UE com Alemanya, França o Itàlia". L'Executiu ha dit públicament que "implementarà els mecanismes necessaris per garantir la liquiditat de les empreses", no obstant això, no ha revelat com ho implementarà, ja sigui en forma d'una expansió del programa de garantia o mitjançant un mecanisme alternatiu, afirma el banc.

En aquest escenari, opinen que és probable que els bancs perdin interès en prestar a empreses sense el programa de garantia o un mecanisme equivalent, mentre continua la pertorbació econòmica i la salut financera de les empreses continua sent incerta. "Això podria generar tensions de liquiditat entre els prestataris corporatius, afectant particularment les pimes més vulnerables i els treballadors autònoms", destaquen.

Noticias relacionadas

contador