cataluna caida mercados

Moody's ha canviat la perspectiva a positiva d'estable per a Catalunya. Aquesta modificació reflecteix principalment l'opinió de l'agència de qualificació que les previsions positives de creixement per a Espanya continuaran ajudant a la regió amb la seva consolidació fiscal, imilloraran els seus saldos operatius i reduiran nivells de dèficit i relacions de deute.

L'agència de qualificació espera que els saldos operatius bruts i els nivells de dèficit de la regió continuaran millorant. Preveu que el deute amb els ingressos operatius disminueixi, ja que el PIB d'Espanya és sòlid i reforça els ingressos fiscals regionals a un ritme més ràpid que l'estoc de deute, afirma.

Tot i que les tensions polítiques actuals són "negatives per al crèdit a causa del seu potencial per afectar la confiança empresarial a la regió", Moody's creu que l'economia de Catalunya "ha demostrat la seva resistència a la complexa situació política dels últims dos anys".

Les tensions polítiques són "negatives per al crèdit a causa del seu potencial per afectar la confiança empresarial"

Expliquen que el creixement del PIB de Catalunya va ser del 3,3% el 2017 i del 2,3% el 2018, en comparació amb nivells nacionals del 3,1% i del 2,6% el 2017 i 2018, respectivament. Així, Catalunya "segueix sent la major economia regional a Espanya, que contribuiex al 19% del PIB i el 25% del total de les exportacions nacionals".

L'agència de qualificació, però, creu que serà un desafiament per a la regió per assolir l'objectiu de límit de dèficit del 0,1% del PIB regional per 2019. "Tot i que es preveu que la càrrega del deute de Catalunya disminueixi lentament durant els propers dos o tres anys, el deute de la regió és molt alt".

D'altra banda, en termes polítics, Moody's considera que Catalunya ha mostrat algunes debilitats en la seva planificació financera, il·lustrada pels seus alts nivells de dèficit financer. Més recentment, la implementació de controls pressupostaris més estrictes han millorat la governança i la gestió, i han proporcionat informes financers transparents i oportuns.

contador