tiposnegativos

Els tipus d'interès es mantindran baixos durant els propers quatre o cinc anys a la zona euro, i alimentaran els desafiaments actuals per als bancs i les companyies d'assegurances. És l'opinió de Moody's, que coincideix amb què té S&P, que assenyala que aquesta tendència continuarà "durant diversos anys".

Segons apunta en un informe Moody's Investors Service, els tipus d'interès persistentment baixos també presenten un desafiament per als bancs centrals, tant en termes de política monetària com d'estabilitat financera. "Un risc important per a la política monetària seria la incapacitat d'estimular prou l'economia en cas d'un xoc negatiu", diuen.

Afegeixen que per als emissors de deute sobirà, particularment a les economies avançades, els tipus baixos estan emmascarant els riscos crediticis associats amb l'alt deute i el baix creixement. Mentrestant, a nivell empresarial, creuen que és probable que el palanquejament corporatiu augmenti encara més a mesura que les empreses continuïn beneficiant-se dels baixos tipus i la demanda dels inversors d'obligacions de préstecs garantits.

"Per bancs, asseguradores i administradors d'actius, els baixos tipus continus faran que l'entorn operatiu sigui més desafiador", afirma Moody's, que apunta també que "una varietat de forces, incloent-hi l'envelliment de la població, l'augment en la desigualtat i l'estalvi corporatiu i el desenvolupament d'economies emergents faran que els mercats continuïn contribuint a la caiguda dels tipus d'interès en el futur".

Quant als EUA, l'agència creu que a llarg termini, els tipus d'interès augmentaran al voltant del 0% actualment al voltant de l'1,5% durant el mateix període. "Suposant que l'expansió del creixement actual als EUA continuï sense obstacles, esperem que el rendiment dels bons a 10 anys augmentarà de poc menys del 2% actualment al voltant del 3,5% durant un període de quatre a cinc anys com a horitzó temporal", assenyalen.

S&P COINCIDEIX

Des d'S&P coincideixen i afirmen que els tipus d'interès es mantindran baixos "durant diversos anys" i creuen que continuaran plantejant desafiaments per als bancs centrals de tot el món, per als governs i per als prestadors, asseguradores i administradors d'actius. I això, a causa que els baixos tipus "estan emmascarant els riscos crediticis associats amb l'alt deute i el baix creixement" i que "faran que l'entorn operatiu sigui més desafiant".

Prediuen que la inflació de l'eurozona "s'estabilitzarà gradualment des del nivell moderat actual de poc més de l'1% cap al 2%, a mesura que continua l'expansió". "Però fins i tot llavors, esperem que els tipus d'interès a curt i llarg termini es mantinguin baixos", conclouen.

Noticias relacionadas

contador