lagarde portada gafas fmi sustituto

La propera presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, sembla ser tan partidària dels tipus d'interès negatius com l'actual responsable de l'organisme, l'italià Mario Draghi. En les respostes escrites presentades al Parlament Europeu, que es van publicar aquest dijous i que recull MarketWatch, Lagarde assenyala que els tipus d'interès negatius han ajudat a Europa. El tipus d'interès dels dipòsits del BCE és negatiu, i se situa actualment al -0,4%.

"D'una banda, els bancs poden decidir passar la taxa de dipòsit negativa als dipositants, baixant l'interès que aquests obtenen sobre els seus estalvis", va escriure. "D'altra banda, els mateixos dipositants són també consumidors, treballadors i prestataris. Com a tals, es beneficien d'un major impuls econòmic, d'una reducció de la desocupació i d'un menor cost dels préstecs. En definitiva, si no s'apliqués la política monetària no convencional adoptada pel BCE -incloent-hi la introducció de tipus d'interès negatius-, els ciutadans de la zona de l'euro estarien, en general, en pitjor situació", explica.

Els bancs europeus s'han queixat de l'impacte d'aquesta política del BCE en la seva rendibilitat, però fins i tot en aquest punt l'actual directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) va defensar les mesures.

"Pel que fa a l'impacte dels tipus perjudicis a la rendibilitat dels bancs, l'anàlisi empírica suggereix que els efectes negatius en els ingressos nets per interessos dels bancs han estat compensats amb escreix pels beneficis d'un major crèdit bancari i menors costos de provisions i deteriorament a causa d'un millor entorn macroeconòmic, que en gran mesura és resultat d'una política monetària acomodatícia", va escriure.

L'actual president del BCE, Mario Draghi, deixarà el seu càrrec el proper 31 d'octubre. Les actes de l'última reunió del BCE mostren que és probable que els membres introdueixin un paquet de mesures d'estímul a la reunió del 12 de setembre.

contador