union europea portada bandera edificio

L'agència de qualificació Moody's ha publicat un informe en el qual avisa l'alentiment econòmic a Europa durant la propera dècada, un alentiment que "augmentarà la vulnerabilitat dels països membres a les pertorbacions i, juntament amb altres factors, limitarà els seus perfils crediticis".

Segons Moody's, aquest fet "limitarà l'impuls alcista a les qualificacions i fins i tot augmentarà les pressions a la baixa durant la pròxima dècada".

L'agència explica que, tot i que les taxes de creixement de la UE variaran molt d'un país a un altre, la tendència general entre els estats membres és que el creixement s'alenteixi o es mantingui a nivells moderats durant la dècada de 2020. "Les baixes taxes de creixement pesen sobre la nostra avaluació de la fortalesa econòmica i fan més difícil per als països suportar i pagar les ja elevades càrregues del deute públic i privat", indica.

En general, Moody's assenyala que s'espera que les taxes de creixement segueixin sent més elevades entre els països que s'han adherit a la UE des de 2004 i més lentes en les economies més avançades.

S'espera que Grècia ('B1', perspectiva 'estable') i Xipre ('Ba2', 'estable') registrin els majors augments de creixement potencial durant la propera dècada, tot i que es preveu que Grècia segueixi sent l'economia de creixement més lent de la UE, diu l'agència. S'estima que Malta ('A2', 'estable') i Irlanda ('A2', 'estable') registrin les majors caigudes, tot i que s'espera que les dues es mantinguin entre les economies de més ràpid creixement de la UE. S'espera que les pressions demogràfiques situïn el creixement a Alemanya ('Aaa' estable) per sota de la mitjana de la UE.

Per la seva banda, l'impacte de l'envelliment de la població en el creixement variarà àmpliament a la UE. "Tot i que el creixement de la mà d'obra seguirà contribuint de manera positiva o neutral al creixement del PIB en gairebé la meitat dels països de la UE a la dècada de 2020, s'espera que la seva contribució al creixement potencial global disminueixi en tots els Estats membres, excepte a Xipre i Espanya", conclou.

contador