• Diu que aquestes mesures podrien començar a debatir-se a la Cambra baixa la setmana que ve
  • Reclama a C's que "no enredi tant amb el passat", en referència a l'amnistia fiscal de 2012
montoro control

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha anunciat que el Govern no pujarà l'IVA, com ja va avançar aquest dimarts Mariano Rajoy, però sí endurirà el control de la liquidació d'aquest impost, dins d'una sèrie de mesures l'objectiu de les quals és el d'augmentar la recaptació. En aquest sentit, ha explicat que també es contempla augmentar la restricció als pagaments en efectiu i als ajornaments de pagament de les empreses.

Montoro diu que aquestes mesures per endurir els controls contra el frau i la introducció de noves normes en la inspecció tributària ajudaran a fer-la "més eficient"

Així ho ha indicat durant la primera sessió de control al Govern de la legislatura que s'ha celebrat al Congrés, després d'una interpel·lació de Ciutadans a través del seu portaveu d'Hisenda, Francisco de la Torre, que ha inquirit a Montoro pels plans de l'Executiu per combatre el frau fiscal. El ministre ha avançat que "aviat" portaran al Congrés un pla de lluita contra el frau amb mesures concretes que repercuteixin en la recaptació del proper any 2017.

"No té molt sentit que, tenint la facilitat de crèdit, les empreses es financin sobre la Hisenda de tots", ha dit Montoro en la seva intervenció sobre els ajornaments de pagament de les empreses, després d'assegurar que l'administració tributària té un deute pendent de diverses desenes de milers de milions d'euros, recull Europa Press. El ministre ha apuntat que la setmana vinent podrien començar a debatre's al Congrés aquestes mesures que, ha anunciat, suposaran un enduriment dels controls contra el frau i la introducció de noves normes en la inspecció tributària per fer-la "més eficient".

Després de realitzar aquest anunci, Montoro ha demanat a De la Torre que "no embulli tant amb el passat", en referència a l'amnistia fiscal de 2012, per la qual Ciutadans ha interpel·lat el Govern, reclamant-li una tributació concorde al 10% que establia el decret. "Deixi's de mirar per enrere i anem a mirar endavant, perquè, si no, no ens creuran on ens han de creure", ha dit el ministre.

Durant tota la seva intervenció, Montoro ha insistit que la possibilitat de recaptar més després d'aquesta regularització de diners no declarats no prescriu, i que en la pròpia norma s'explicita la recerca. En tot cas, ha al·ludit a la carta que el Ministeri d'Hisenda va remetre a fa uns dies a aquelles persones que es van acollir a la regularització. Així mateix, ha presumit que gràcies a l'amnistia van aflorar 95.000 milions d'euros nets que no estaven identificades per les autoritats tributàries, així com la recaptació de 50.000 milions d'euros des de 2012.

UNA CARTA SENSE REBUT I DINERS EN EFECTIU

Per la seva banda, De la Torre ha recriminat la falta de justificant de recepció en la carta remesa a les persones que es van acollir a l'amnistia, i ha retret les "moltes ombres" que envolten a aquest procés de regularització. Per exemple, que la dona d'un dels ministres presents en el Consell que va aprovar tal decret (en referència a Miguel Arias Cañete) s'acollís a la mateixa, o que es permetés el pagament en efectiu.

C's critica l'amnistia i retreu al Govern les "moltes ombres" que envolten a aquest procés de regularització

"No cal ser inspector d'Hisenda per saber que aquests diners no són 'rastrejable'", ha ironitzat el diputat de Ciutadans, que ha lamentat el possible 'blanqueig' de diners "procedents de la corrupció" en l'amnistia. "No parlem de quatre peles, sinó de 2.400 milions d'euros que ningú sap d'on vénen i que clarament poden procedir d'activitats il·legals", ha asseverat. Així mateix, ha reconegut que l'obligatorietat de declarar béns a l'estranger va ser una bona idea, però que per a això no era necessari autoritzar una regularització, i ha posat l'exemple dels EUA.

Finalment, ha aplaudit la voluntat del ministre de combatre el frau fiscal, encara que para això també ha reclamat "legitimar el sistema". "Si no som capaços d'exigir el 10% de l'amnistia, Com hem de convèncer als espanyols que han de pagar els impostos? Aquesta és la norma fiscal més important", ha reiterat De la Torre.

contador