ep maria jesus montero enplenosenado
Ricardo Rubio - Europa Press

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha negat que estigui realitzant "en absolut" qualsevol argúcia per poder quadrar el dèficit i assolir l'objectiu de l'1,3% d'aquest any, i ha explicat que el canvi de dates en la recaptació d’IVA a través del Subministrament Immediat d'Informació (SII) és per a dotar de 2.500 milions més de recursos a les comunitats autònomes perquè puguin quadrar els seus pressupostos.

Així ho ha assenyalat en declaracions als periodistes a la seva arribada a la Comissió Executiva Federal del PSOE, en què intervé davant la direcció del partit per presentar el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2019, que va presentar el passat dilluns al Congrés i que inicia la seva tramitació parlamentària.

Montero ha afirmat que el canvi en el còmput de l'IVA no es tracta "en absolut" d'una argúcia per quadrar el dèficit, sinó que el Govern ha modificat el còmput de l'IVA al SII per solucionar el "problema" de manca de recursos de les CCAA per la no relaxació dels objectius de dèficit, després del rebuig del Senat a la sendera plantejada pel Govern amb un marge de 6.000 milions, en un context en què les regions ja havien elaborat els seus propis pressupostos.

En aquest sentit, ha defensat que "des del primer moment" ha estat "molt clara" i ha transmès amb "absoluta transparència" que per solucionar el problema de CCAA, que es regeixen per criteris de recaptació, no de meritació, s'ha modificat el còmput del SII de l'IVA, cosa que prèviament havia canviat "amb nocturnitat" el seu predecessor, Cristóbal Montoro, i que comporta ajustos en termes de comptabilitat nacional.

"No és cap tipus d’argúcia ni invent, és una cosa per la qual les CCAA es regeixen", ha explicat Montero, que ha sostingut que sense les dues dècimes de marge que oferia l’objectiu de dèficit que plantejava el Govern de Pedro Sánchez, s’havia de comptar amb una possibilitat d'incorporar 2.500 milions més perquè les CCAA puguin quadrar els seus pressupostos.

De fet, ha recordat que aquest canvi en la situació de l'IVA no només ho van demanar les regions del PSOE, sinó que també l'hi va sol·licitar el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, del PP, per poder comptar amb més recursos.

L’objectiu de l'Executiu de Pedro Sánchez relaxava les metes de dèficit en dues dècimes per les CCAA i en altres dues per a la Seguretat Social, cosa que suposava un marge de gairebé 2.500 milions més per a cada administració. També relaxava en una altra desena la meta fiscal per l'Estat.

Noticias relacionadas

contador