ep la ministraeconomia nadia calvino 20181217100801
Marta Fernández Jara - Europa Press

El Govern ha rebaixat una dècima, fins al 2,2%, la previsió de creixement econòmic d'aquest any a causa de l'"ajust fiscal" que contindran els Pressupostos Generals de l'Estat del 2019, segons ha anunciat aquest dijous la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño.

En una entrevista a RNE, Calviño ha apuntat que un creixement del 2,2%, que s'inclourà en la revisió del quadre macro que s'aprovarà aquest divendres juntament amb el projecte pressupostari de 2019, és encara "sòlid, molt per sobre dels països de l'entorn" i reflecteix una situació econòmica favorable.

De fet, ha explicat que els últims indicadors, com ocupació i preu del petroli, haguessin suposat una revisió a l'alça de la previsió en no ser per l'ajust fiscal que cal fer perquè el dèficit públic passi del 2,7% el 2018 a l'1,3% el 2019, en lloc de l'1,8% com plantejava l'Executiu, una flexibilització que no ha estat possible pel bloqueig del Senat, on el PP té majoria absoluta.

La taxa d'atur serà del 14% el 2019, dues dècimes més del que preveu l'anterior quadre macroeconòmic

El creixement econòmic d'aquest any s'ha revisat una dècima a la baixa, des del 2,3% al 2,2%, malgrat que les dades de l'últim trimestre del 2018, són "més positives del que s'esperava", i que la caiguda del preu del petroli i dels ingressos en cotitzacions que suposarà l'augment del salari mínim (SMI) haurien justificat una revisió a l'alça de la previsió del PIB.

"Si haguéssim mantingut el sostre de dèficit de l'1,8% haguéssim revisat a l'alça el creixement econòmic, però un ajust fiscal més fort suposa un creixement menor", ha subratllat la ministra, que en tot cas ha destacat que la previsió del 2,2% suposa un creixement "sòlid i molt per sobre dels països de l'entorn" espanyol.

En matèria d'ocupació, la ministra ha afirmat que l'estimació del Govern espanyol és que el 2018 i 2019 comportin la creació de 800.000 llocs de treball. La taxa d'atur, ha assenyalat, serà del 15,5% el 2018 (igual a la previsió anterior) i del 14% el 2019, en aquest cas dues dècimes més del que s'havia contemplat en l'anterior quadre macroeconòmic.

La ministra també ha avançat que el Consell de Ministres del dia 18 de gener té previst aprovar l'impost digital, conegut com la 'taxa Google', i el de transaccions financeres.

Noticias relacionadas

contador