andres manuel lopez obrador mexico

Una alegria a la guerra comercial que els EUA mantenen contra pràcticament tothom. Els Estats Units i Mèxic van arribar aquest dilluns a un principi d'acord per a un nou tractat comercial en el marc de la renegociació del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN). Però des del país asteca deixen clar que això està subjecte a la participació canadenca en aquest nou tractat que encara s'ha d'acabar de lligar.

El ministre d'Economia de Mèxic, Ildefons Guajardo, va assegurar aquest dilluns que si el Canadà es queda fora del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN/NAFTA) serà necessari repensar el pacte comercial amb els Estats Units.

En aquest sentit, Guajardo ha destacat la importància que, en el marc d'un possible acord bilateral, es tornin a abordar qüestions relacionades principalment amb la denominació d'origen dels productes.

"La denominació d'origen està pensada de forma trilateral, així que si seguim endavant amb un model bilateral caldria repensar aquesta qüestió completament", va manifestar durant una roda de premsa després que Mèxic i els Estats Units arribessin a un acord sobre el tractat.

"No és el mateix una integració entre tres països que entre dos", va afirmar Guajardo, que va assegurar que el país prefereix que el Canadà segueixi formant part de l'acord.

AMLO TAMBÉ VOL A CANADÀ

Per la seva banda, el president electe de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, també va aplaudir l'acord amb els Estats Units, però va assegurar que és important comptar amb Canadà. "Aquest pas dona estabilitat econòmica, financera", va asseverar López Obrador, que assumirà les regnes del país l'1 de desembre. Tot i això, va indicar que "hi ha altres coses que no ens satisfan del tot (...) el que encara no s'hi inclogui el Canadà".

"Importa que s’hi convoqui el govern de Canadà perquè es mantingui el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord. Ens interessa molt que sigui un tractat de tres països", ha afegit.

El nou acord serà, a priori, bilateral entre els Estats Units i Mèxic. Washington va decidir deixar enrere el nom de TLCAN per anomenar aquest tractat 'Acord comercial entre els Estats Units i Mèxic'. "El nom 'TLCAN' tenia males connotacions perquè els Estats Units ha estat afectat de forma negativa per ell durant molts anys", ha esgrimit Trump.

Noticias relacionadas

contador