theresa may pool
Charles McQuillan/Pool image/Getty Images

La primera ministra britànica, Theresa May, ha admès per primera vegada la possibilitat que "no hi hagi Brexit". Ha estat en una entrevista amb la BBC, durant la qual ha deixat clar que no creu correcte que se celebri un segon referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Malgrat tot, el govern britànic manté la votació sobre l'acord segellat amb Brussel·les per al pròxim 11 de desembre.

Segons ha recalcat la 'premier', els parlamentaris s'enfronten a tres possibilitats: triar entre el seu acord per a la sortida del Regne Unit de la UE, que el país abandoni el bloc sense haver tancat cap pacte o fins i tot que no es produeixi finalment el Brexit. Així ho ha dit durant l'esmentada entrevista, en què ha destacat que es troba negociant amb els diputats per donar al Parlament un major paper en cas que s'activi el mecanisme d'emergència per a la frontera d'Irlanda del Nord, l'anomenat 'backstop', encara que no ha donat més detalls sobre això.

"És clar que a la Cambra dels Comuns hi ha qui vol frustrar el Brexit i revocar el vot dels britànics i això no està bé", ha dit May, que creu que el país no ha de tornar a convocar els ciutadans a les urnes per a una segona consulta, després de la celebrada el juny de 2016.

Durant l'entrevista, que ha estat a l'emissora Ràdio 4 de la cadena pública britànica, la 'premier' ha evitat repetidament les preguntes sobre si està disposada a ajornar la votació prevista per al pròxim 11 de desembre sobre l'Acord de Retirada pactat entre Londres i Brussel·les, encara que posteriorment el govern ha confirmat que la votació de l'acord del Brexit no s'endarrerirà i es produirà "segons el planejat", recull Efe.

Així mateix, Downing Street ha afegit que l'Acord de Retirada no podrà ser modificat abans d'aquesta data, i ha deixat clar que el text està "pactat i finalitzat". "El que es votarà serà l'aprovat en l'Acord de Retirada i en la Declaració Política", ha assenyalat un portaveu de l'executiu britànic, que ha respost així a l'oposició parlamentària, que havia anunciat que rebutjarà el tractat.

May necessita el suport a l'acord d'almenys 320 diputats de la Cambra dels Comuns, però a prop d'un centenar dels 316 parlamentaris conservadors han dit públicament que votaran en contra, així com els deu dels membres del seu soci de govern, el nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP).

EL TJUE ES PRONUNCIA

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va provocar a principis de setmana un gran enrenou en dir Manuel Campos Sánchez-Bordona, advocat de l'alt tribunal, que el Regne Unit pot revocar "unilateralment" la notificació de la seva intenció de retirar-se de la Unió Europea i frenar, per tant, el Brexit.

El proper 10 de desembre, un dia abans que el Parlament britànic voti l'Acord de Retirada, el tribunal amb seu al Luxemburg es pronunciarà sobre aquesta qüestió i decidirà si, efectivament, permet al país revertir unilateralment el Brexit retractant la carta de l'Article 50 presentada després del referèndum, en el que seria un error històric que podria donar esperances a aquells que no volen que s'executi el divorci.

Fins i tot alguns experts apunten que la decisió del TJUE, en confirmar-se, podria animar alguns legisladors proeuropeus vacil·lants a votar en contra l'acord assolit per les dues parts. D'altres, apunten que si se li dona aquesta prebenda al Regne Unit, podria ser bo per a May perquè podria regirar els partidaris d'un Brexit dur, sense acord, i encoratjar-los a donar suport al seu pla.

Noticias relacionadas

contador