• Aquesta xifra suposa un 12% més que el 2017
cbdesempleo5 short

L'estacionalitat de l'ocupació segueix sent una realitat a Espanya. A més, igual que l'arribada de turistes no és uniforme en tot el territori, tampoc ho és la creació d'ocupació. Del milió i mig de contractes que se signarà per a la campanya d'estiu, Adecco, consultora de recursos humans, estima que un terç se signarà a les províncies de Madrid i Barcelona.

De fet, set de cada deu llocs de treball es crearan a Catalunya, Comunitat de Madrid, la Regió de Múrcia, Andalusia i la Comunitat Valenciana. Adecco justifica aquesta desigualtat en la creació d'ocupació per l’"important component turístic d'aquestes zones en contraposició a altres en què, o bé l'afluència de turistes és menor o bé les seves economies estan més diversificades i el pes del turisme no és tan representatiu com en aquestes".

Així, Castella i Lleó, País Basc, Galícia, Aragó i Castella-La Manxa signaran entre 50.000 i 100.000 contractes cadascuna. Per darrere se situaran Canàries, Navarra i Cantàbria per sota dels 50.000 llocs de treball. Les comunitats on menys ocupació es crearà durant els mesos d'estiu seran Astúries, Balears, La Rioja i Extremadura.

Per sectors, turisme i hostaleria seran els que concentrin major nombre de contractacions, "especialment en el cas de les regions costaneres i aquelles que concentren major afluència de turistes durant l'estiu". A més, el sector aeroportuari, lligat als anteriors, també generarà més demanda de treballadors.

Adecco assegura que "des de fa diverses setmanes, aquells sectors destinats al consumidor final (alimentació o begudes) han començat a realitzar contractacions al mes de maig per preparar-se per la campanya estival". L'informe de la consultora també esmenta l'ocupació al sector de contact center i considera que "seguirà contractant personal i fins i tot augmentarà la seva demanda per part de les empreses d'assistència en carretera".

Quant al perfil del demandant d'ocupació durant la campanya d'estiu, la consultora de recursos humans assenyala que "va canviar significativament" durant la crisi. Si bé, era un període "gairebé exclusiu dels joves estudiants, després es va convertir en una oportunitat per a persones que s'havien quedat sense feina i buscaven una font d'ingressos, com les mestresses de casa o els aturats de llarga durada".

Les competències que sol·liciten les empreses, al marge de la formació que pugui requerir cada lloc, són la capacitat de treballar en equip, la polivalència, el compromís i la implicació. A més, també es tenen en compte la tolerància a l'estrès i l'orientació a resultats, especialment al sector industrial. Els idiomes estan sent un clàssic durant la campanya d'estiu. Si bé, l'anglès és gairebé un requisit indispensable, les empreses també demanen alemany, rus o francès.

Adecco s'observa que els desocupats veuen en "la campanya d'estiu una bona oportunitat per tornar al mercat laboral. No obstant això, a causa de la progressiva recuperació del mercat laboral, es va reduint notablement el nombre de persones que busquen feina".

Noticias relacionadas

contador