ep central electrica
EUROPA PRESS - Archivo

Els preus industrials han moderat al juliol la seva caiguda fins al 4,8%, segons les dades recollides i publicades per l'INE aquest dimarts. I ho han fet gràcies a un repunt del 1,8% registrat al setè mes de l'any.

En qualsevol cas, la dada encadena ja el seu catorzè mes consecutiu en territori negatiu. Totes les CCAA han elevat a més la seva taxa anual, excepte Navarra.

La moderació en el descens interanual dels preus industrials de juliol s'ha degut principalment a l'augment en més de tres punts de l'energia, fins al -13,7%, a causa de l'encariment del refinament de petroli i de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica, així com als béns intermedis, la taxa dels quals es va incrementar set dècimes, fins al -2,2%.

Destaca en aquesta evolució dels béns intermedis l'augment dels preus de la producció de metalls preciosos i la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries, que van baixar al juliol de 2019.

Per contra, els béns de consum no durador van ser l'únic sector amb influència negativa, amb una variació anual del 0,4%, una dècima menys que al juny. Aquest comportament és conseqüència de la baixada dels preus de les arts gràfiques i serveis relacionats.

Segons l'INE, la taxa de variació anual de l'índex general sense energia va augmentar dues dècimes al juliol, fins al -0,6%, situant-se més de quatre punts per sobre de la de l'IPRI general.

En termes mensuals, els preus industrials es van incrementar al juliol un 1,8% respecte al mes anterior, encadenant així dos mesos consecutius de repunts després de l'avanç del 2% registrat al juny.

Noticias relacionadas

contador