ep fotosrecursoancianos jubilados etc
Europa Press - Europa Press

L'Organització per al Desenvolupament i la Cooperació Econòmica (OCDE) ha recomanat als seus països membre, entre ells Espanya, limitar el cobrament de les pensions de viduïtat, de manera que només es tingui dret a una pensió permanent d'aquest tipus després de la jubilació, així com impedir que les persones divorciades puguin accedir-hi.

En el seu informe anual sobre l'estat de les pensions, l'organització internacional presidida pel mexicà Ángel Gurría ha subratllat que l'objectiu últim de les pensions de viduïtat, per sobre de tot, és mantenir el nivell de vida dels vidus.

"Les pensions de viduïtat haurien de centrar-se més clarament a suavitzar el nivell de vida dels vidus, un objectiu polític necessari, alhora que limita els desincentius per participar en el mercat laboral i elimina certa redistribució entre les llars que és difícil de justificar", ha subratllat l'OCDE.

Que els individus que estiguin vivint en parella haurien de cobrar una quantitat menor que els jubilats que visquin sols o estiguin solters

D'aquesta manera, la proposta de l'organisme passa per "internalitzar" el cost de les pensions de les parelles. És a dir, que als mateixos drets per a cobrar una pensió, aquells individus que estiguin vivint en parella haurien de cobrar una quantitat menor que aquells jubilats que visquin sols o estiguin solters. D'aquesta manera, s'equilibraria la despesa de les pensions de viduïtat.

L'argumentació que dona l'entitat que les parelles que comparteixen casa i convivència es beneficien d'"economies d'escala" davant dels qui viuen sols. Per tant, els seus ingressos relatius són realment més alts encara que cobrin la mateixa quantitat.

A més d'aquesta reforma, l'OCDE també ha recomanat als estats que les pensions de viduïtat no haurien de cobrar-se tota la vida tret que la persona que hagi de rebre-la estigui ja jubilada. "En el seu lloc, a edats més primerenques un benefici temporal hauria de ser accessible després de la mort de la parella per ajudar a la persona vídua a adaptar-se a la nova situació", es pot llegir a l'informe publicat aquest dilluns.

NOMÉS NOU PAÏSOS LIMITEN LES PENSIONS DESPRÉS DEL DIVORCI

La proposta de l'OCDE pel que fa a les pensions de viduïtat xoca amb la realitat dels seus països membres. Només nou països dels 35 que componen el club internacional limiten o neguen el dret a cobrar una pensió de viduïtat després que es produeixi un divorci.

"Les pensions de viduïtat són útils per protegir els ingressos disponibles d'una persona un cop que la seva parella mori, de la mateixa manera que les pensions de jubilació serveixen per evitar una caiguda en els ingressos després de les jubilació", ha afirmat l'organisme, per afegir que aquest objectiu "no és rellevant" quan qui mor és la persona que formava una antiga parella.

En el cas d'Espanya, l'OCDE ha indicat que les pensions de viduïtat representen el 2,3% del PIB del país, fet que fa que pertanyi al grup que més gasta, juntament amb Itàlia i Grècia.

Espanya també es troba entre els països les pensions de viduïtat dels quals representen un major percentatge respecte a la despesa total en la població de la tercera edat (més d'un 25%), al costat de Luxemburg i Turquia, mentre que també és dels països on hi ha més receptors, ja que es paguen més de dues pensions de viduïtat per cada cinc pensionistes.

Noticias relacionadas

contador