cbpensiones7 short1

La Seguretat Social ha millorat d'ofici les pensions de viduïtat a aquelles persones que compleixen els requisits per incrementar el percentatge aplicable a la base reguladora de la prestació del 52% al 56%. És a dir, a aquells pensionistes amb 65 o més anys que no percebin salaris per feina ni altres pensions i que no tinguin altres ingressos per sobre dels 7.347,99 euros fixats com a límit de rendes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2018 per tenir dret a percebre complement a mínims.

Amb això, la prestació mitjana del col·lectiu de vídues, que reuneix els requisits per tenir dret a la millora, ha passat de 753,97 euros mensuals a 811,97 xifra que suposa un increment del 7,69%. D'aquesta pujada es beneficien 390.693 persones que reuneixen els requisits establerts i s'incorpora ja a la nòmina d'agost la data oficial d'abonament és el primer dia laborable de setembre.

Aquest increment sobre la base reguladora s'aplica també a altres 478.568 pensions que, però, no notaran la pujada en la seva nòmina mensual. Es tracta de les que reben un complement a mínims, cosa que significa que l'Estat complementa addicionalment la seva pensió fins al mínim fixat anualment als PGE. No obstant això, sí que han de percebre a la seva pensió la pujada addicional del 3% (2,75%+0,25%) aprovada als PGE per 2018, que eleva les pensions mínimes en totes les seves modalitats des de la nòmina de juliol.

El cost real d'aquesta mesura per a la Seguretat Social és de 27,5 milions d'euros mensuals

Aquesta millora de les pensions de viduïtat respon a la pujada gradual establerta per llei, en un termini de 8 anys a partir de l'1 de gener de 2012, fins al 60% de la base reguladora de la pensió de viduïtat. La seva aplicació va ser ajornada durant set anys. L'acord adoptat ara permet actualitzar en aquests dos anys l'increment del 52% fins al 56% el 2018; i fins al 60% el 2019.

El cost real d'aquesta mesura per a la Seguretat Social, tenint en compte la compensació parcial que aporta l'Estat en concepte de complements a mínims, és de 27,5 milions d'euros mensuals que ja estan inclosos a la nòmina de les pensions d'agost (9.217,96 milions d'euros). Està previst que, amb data 1 de gener de 2019, es completi l'increment del percentatge aplicable a la pensió de viduïtat fins al 60% de la base reguladora. L'augment de la despesa anual per al sistema de la Seguretat Social serà durant el proper exercici de 405.200.000 d'euros.

LA MAJORIA DE LES BENEFICIÀRIES SÓN DONES

El 98,9% de les persones beneficiàries d'aquesta millora són dones i tan sols l’1,1%, homes. Per grups d'edat, el més nombrós és el de les vídues entre 86 i 90 anys, que representen el 25,09%, seguit de les més grans de 90 anys, que suposen el 21,6%. El grup entre 81 i 85 anys representa el 16,61%.

A nivell nacional, la millora de percentatge del 52 al 56% en les pensions de viduïtat té un efecte real positiu en la nòmina mensual per al 16,55% del conjunt de les pensions de viduïtat.

REQUISITS

Aquelles persones titulars d'una pensió de viduïtat, a les quals no se'ls hagi incrementat d'ofici el percentatge de millora i considerin que sí que reuneixen tots els requisits, poden sol·licitar la revisió acudint als Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) i demanar-hi un imprès-tipus dissenyat especialment per a aquest cas. Per via telemàtica, també poden descarregar l'imprès del web www.seg-social.es.

El titular rebrà la millora en la pensió sempre que segueixi complint en el futur els requisits exigits en la llei

Les persones beneficiàries d'aquest increment han de tenir 65 o més anys, no tenir salaris per treball, ni percebre una altra pensió pública, ni altres ingressos que superin el límit de rendes fixat als (PGE) per al complement a mínims. La pujada no té caràcter consolidable, és a dir, el titular rebrà la millora en la pensió sempre que segueixi complint en el futur els requisits exigits en la llei; fonamentalment que no tingui altres ingressos.

Les noves quanties s'apliquen ja d'ofici en totes les pensions de viduïtat causades abans de l'1 d'agost i que reuneixen els requisits requerits. No obstant això, aquesta previsió no produirà efecte en les pensions reconegudes a aplicació de normes internacionals ni quan el titular de la pensió resideixi a l'estranger. A aquelles persones que sol·licitin una nova pensió de viduïtat, causada a partir de l'1 d'agost, se'ls aplicarà aquesta mesura si reuneixen els requisits d'acord amb la informació que incorporin a la seva petició d'alta de la prestació, sense necessitat de sol·licitar expressament l’increment.

Noticias relacionadas

contador