impuesto-sobre-sociedades-cuanto-pagar

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha assegurat que la recaptació de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) no hauria de recaure sobre les empreses, atès que el que es grava és el consum final de les llars.

"L'IVA es recapta per les empreses a través d'un procés per etapes, però atès que és un impost sobre el consum final de les llars, la càrrega de l'IVA no hauria de recaure en les empreses", es pot llegir en l'edició 2018 de l'informe 'Tendències d'impostos en el consum', publicat per l'organisme internacional aquest dimecres.

L'entitat presidida pel mexicà Ángel Gurría ha especificat que l'únic cas en què les companyies haurien de ser responsables de l'IVA és quan comprin béns o serveis dedicats a ser consumits dins el propi negoci.

L'únic cas en què les companyies haurien de ser responsables de l'IVA és quan comprin béns o serveis dedicats a ser consumits dins el propi negoci

En el seu lloc, l'OCDE ha proposat que la càrrega de l'IVA hauria de recaure en una "proporció variable" tant en les companyies com en els consumidors.

"De fet, la incidència efectiva de l'IVA, com en qualsevol altre impost, no es determina només per la seva naturalesa formal, sinó també per les circumstàncies del mercat, incloent-hi l'elasticitat de la demanda i la competència entre els proveïdors", assenyala l'informe.

En aquest sentit, l'OCDE ha criticat que, tot i que la càrrega de l'IVA no hauria de recaure sobre les empreses, el dret a deduir aquest impost en les entrades es "limita" en la mesura que es facin servir per crear altres productes que sí que es puguin gravar.

INGRESSOS FISCALS

La investigació de l'OCDE també apunta que els ingressos fiscals a les economies avançades han seguit augmentant, amb els impostos sobre les empreses i el consum personal representant una proporció cada vegada més gran dels ingressos fiscals totals.

La publicació anual d'Estadístiques d'Ingressos mostra que la proporció mitjana d'impostos de l'OCDE sobre el PIB va augmentar lleugerament el 2017, fins al 34,2%, en comparació amb el 34% el 2016. La mitjana de l'OCDE ara és més alta que en qualsevol punt anterior, incloent-hi els seus pics anteriors del 33,8% el 2000 i del 33,6% el 2007.

S'observa un augment en els nivells d'impostos sobre el PIB en 19 dels 34 països de l'OCDE, mentre que els nivells d'impostos sobre el PIB es van reduir en els 15 països restants. Els nivells d'impostos al PIB són ara més alts que els seus nivells previs a la crisi en 21 països.

Quant a l'IVA, continua sent la principal font d'ingressos de l'impost sobre el consum a l'OCDE i ara han arribat a un màxim històric del 6,8% del PIB, que representa el 20,2% del total dels ingressos fiscals.

Després d'experimentar una tendència alcista des de la crisi econòmica, les taxes estàndard d'IVA es van estabilitzar al 19,3% el 2014 i s'han mantingut en aquest nivell des de llavors. Deu països tenen ara una taxa d'IVA estàndard superior al 22%, enfront de només quatre el 2008. Dos països, Grècia i Luxemburg, van augmentar la seva taxa d'IVA estàndard entre gener de 2015 i gener de 2018, mentre que dos països, Islàndia i Israel, van reduir la seva taxa d'IVA estàndard durant aquest període.

Noticias relacionadas

contador