ep surtidores de gasolina en una gasolinera el dia en el que se ha publicado que el indice de
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) no ha registrat grans canvis al primer mes de l'any respecte al desembre, però sí que ha crescut un punt en taxa interanual, fins al 0,5%, que és la seva primera dada positiva després nou mesos en negatiu, segons les dades recollides i publicades per l'INE aquest divendres.

Amb tot, aquesta dada del 0,5% segueix sent una dècima per sota de l'avançada a finals del mes passat, quan l'INE va fixar la taxa interanual per gener al 0,6%.

En aquest repunt dels preus ha influït, principalment, la pujada dels preus de l'electricitat i de gas, i d'alguns aliments com els llegums i hortalisses, i l'aigua mineral, els refrescos i els sucs.

També ha contribuït l'encariment dels automòbils, del transport aeri de passatgers i de les gasolines. A més, explica l'INE, els paquets turístics van baixar més de preu al gener de 2020 que al mateix mes de 2021.

En taxa mensual (gener sobre desembre), l'IPC es va mantenir sense canvis al primer mes de l'any després de cinc mesos d'avanços mensuals.

Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar al gener la seva taxa interanual al 0,4%, un punt per sobre de la de desembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va augmentar cinc dècimes al gener, fins al 0,6%, de manera que se situa només una dècima per sobre de la taxa d'IPC general.

L'IPC de gener inclou per primera vegada les noves ponderacions que s'han assignat a la cistella de la compra per adaptar aquest indicador durant aquest any als nous hàbits de consum derivats de la pandèmia. D'aquesta manera, el grup que més pes guanya a la cistella de la compra és el dels aliments i begudes no alcohòliques. Perden pes el vestit i el calçat, el transport, l'oci i la cultura i hotels, cafès i restaurants, entre d'altres.

Així mateix, Estadística ha informat que el procediment de 'scanner data' per a l'obtenció i el càlcul de l'IPC, un procés automatitzat que substitueix el tradicional en marxa des de 2020, s'ha estès ara als supermercats Auchan.

Noticias relacionadas

contador