ep pescado y marisco en un mercado
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L'IPC d'Espanya ha pujat un 0,2% al desembre respecte al mes anterior. Aquesta xifra representa una pujada de tres dècimes de la seva taxa interanual, que s'ha situat al -0,5% per l'encariment de la gasolina i l'electricitat.

Amb la dada de desembre, l'IPC interanual encadena la seva novena taxa negativa consecutiva, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les avançades a finals del mes passat.

El tancament en negatiu de l'IPC el 2020 ha permès als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En concret, la pujada salarial pactada en conveni va tancar l'any passat a l'1,89%, gairebé 2,4 punts per sobre de l'IPC interanual de desembre.

L'INE ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de desembre a l'avanç dels preus de l'electricitat, del gasoil per a la calefacció i dels carburants i lubricants. Durant l'últim mes de l'any passat, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual al -0,6%, dues dècimes per sobre de la de novembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima al desembre, fins al 0,1%, de manera que se situa sis dècimes per sobre de la taxa d'IPC general.

TOTES LES COMUNITATS TANQUEN L'ANY EN NEGATIU

La taxa anual de l'IPC va pujar el desembre a totes les comunitats autònomes excepte les Canàries, on va disminuir una dècima en relació amb al del mes de novembre. El major repunt, de cinc dècimes, el va experimentar la Rioja, mentre que el menor, d'una dècima, es va donar a les Balears.

En acabar 2020, totes les comunitats autònomes presentaven taxes interanuals negatives, cosa que no succeïa des del juliol de 2016. Les taxes negatives més pronunciades al tancament de l'any passat les van registrar Castella-La Manxa (-0,9%) i Madrid i la Rioja, totes dues amb un -0,8%, enfront de Canàries, que va ser la que va presentar una menor taxa negativa (-0,1%).

Noticias relacionadas

contador