ep archivo   dos mujeres comprando en un supermercado
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,8% al juliol en relació al mes anterior i va situar la seva taxa interanual al 2,9%, dues dècimes per sobre del mes anterior i la seva taxa més elevada des de principis de 2017, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirmen els avançats a finals del mes passat per l'organisme.

Amb aquest repunt l'IPC anual encadena la seva setena taxa positiva consecutiva, la inflació continua a nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, aquesta taxa del 2,9% és la més elevada des de febrer de 2017, quan es va situar al 3%.

A l'evolució dels preus al juliol ha contribuït, principalment, l'encariment dels serveis d'allotjament i dels aliments i el fet que els preus de la telefonia es mantinguessin estables, davant el retrocés que van experimentar durant el mateix mes del 2020.

A l'altre extrem destaca el descens de preus en el grup d'habitatge, que va retallar la seva taxa anual 1,5 punts, fins al 9,4%, per la rebaixa de l'IVA als preus de l'electricitat. En canvi, al juliol d'aquest any van augmentar els preus de gas, enfront del retrocés que van registrar durant el mateix mes del 2020.

En taxa mensual (juliol sobre juny), l'IPC va baixar un 0,8% després de quatre mesos d'augments. Es tracta del major retallada mensual de la inflació des de juliol de 2020, quan es va disminuir un 0,9%. A això també va contribuir el descens de l'IVA en l'electricitat, així com les rebaixes d'estiu en vestit i calçat.

Per la seva banda, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la seva taxa interanual al juliol al 0,6%, quatre dècimes més que al juny i 2,3 punts inferior a l'índex general.

Noticias relacionadas

contador