le premier ministre britannique rishi sunak rencontre des entreprises de belfast en irlande du nord

La inflació del Regne Unit ha deixat aquest dimecres un sabor agredolç. La taxa interanual s'ha moderat el mes d'abril fins al 8,7%, enfront del 10,1% registrat al març, però la veritat és que la subjacent continua disparada i ha escalat fins a màxims del 1992, segons ha informat l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS, per les sigles en anglès).

Tot i això, la desacceleració que ha marcat la inflació al quart mes de l'any ha estat menor del que esperava el consens d'analistes, que anticipava una taxa del 8,2%. L'IPC subjacent (que exclou la volatilitat dels aliments, l'energia, l'alcohol i el tabac) ha augmentat al 6,8%, enfront del 6,2% del març, i ha superat també les expectatives d'un 6,2%. Se situa així al seu nivell més elevat des del març de 1992.

I en termes mensuals, els preus van registrar al quart mes de l'any un increment de l'1,2%, enfront de l'alça del 2,5% al març. També en aquest cas han donat una sorpresa negativa i és que el consens augurava un 0,8%.

L'ONS ha destacat a la nota que ha remès amb les dades que els preus de l'electricitat i el gas han contribuït en 1,42 punts percentuals a la caiguda de la inflació anual a l'abril. Ha recordat que l'any passat per aquestes dates els preus mundials de l'energia s'havien disparat després de la invasió russa d'Ucraïna, unes pujades que ja s'han incorporat a les xifres, i la xifra d'inflació general està baixant.

Tot i que la inflació dels preus dels aliments es manté a prop del seu nivell més alt en 45 anys. Així, tot i que el descens general de la inflació és una bona notícia, això genera intranquil·litat, i és que els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques han augmentat un 19%, enfront del 19,1% del març. I això és especialment important, perquè afecta sobretot les llars més pobres, que gasten una proporció més gran dels seus ingressos en articles de primera necessitat.

De fet, el ministre de Finances britànic, Jeremy Hunt, n'ha parlat, i ha dit que encara que "és positiu" que la inflació estigui ara "en un sol dígit, els preus dels aliments segueixen pujant massa ràpid". Així que "a més d'ajudar les famílies amb unes 3.000 lliures de suport al cost de la vida aquest any i l'anterior, ens hem de cenyir amb determinació al pla per abaixar la inflació", ha remarcat.

Cal recordar que a la seva última reunió, el Comitè de Política Monetària del Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) va decidir elevar en 25 punts bàsics el tipus d'interès de referència per a les seves operacions, fins al 4,5%, nivell més alt des de la tardor de 2008, sumant així la seva dotzena pujada consecutiva del preu del diner. En la seva anàlisi, el Banc d'Anglaterra ha indicat que esperava que la taxa d'inflació caigués "bruscament a partir de l'abril", en part com a conseqüència de l'efecte base pels increments forts registrats fa un any.

MÉS PUJADES DEL BOE?

Els experts no han trigat a comentar aquestes dades, i tots han posat l'accent en allò que cal esperar a partir d'ara amb el Banc d'Anglaterra. Per exemple, des de Capital Economics creuen que ara és molt difícil imaginar que el BoE no pugi els tipus d'interès del 4,50% al 4,75% el juny, sobretot enfront del "preocupant" repunt de la inflació subjacent, comenta Paul Dales, economista en cap del Regne Unit a la companyia.

Per la seva banda, Victoria Scholar, cap d'inversions a Interactive Investor, apunta que la taxa d'inflació "aplana el camí per a un enduriment monetari més gran per part del Banc d'Anglaterra, ja que l'IPC segueix molt per sobre de l'objectiu del 2% fixat pel banc central".

I Craig Erlam, analista sènior de mercat del Regne Unit i EMEA a Oanda, creu que les dades d'aquest dimecres revelen que "hi ha molt més del que preocupar-se a l'informe que de l'alegria", sobretot pel que ha passat amb la inflació subjacent. "Això és un revés seriós", i ara al BoE "li resultarà molt difícil justificar el manteniment les taxes al juny i és possible que no tingui cap altra opció que anar més lluny" amb els tipus d'interès.

Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets, ha definit la inflació subjacent com un "mal de cap no desitjat" per al Banc d'Anglaterra, i creu que aquestes dades "han augmentat la possibilitat que el banc central hagi de tornar a pujar els tipus a la reunió del juny des de l'actual 4,5%”.

Per la seva banda, els estrategs de Pantheon Macroeconomics apunten que la caiguda de la taxa general a l'abril és "massa petita" perquè el BoE deixi de pujar tipus al juny. "Un augment addicional en la taxa bancària al 4,75% a la propera reunió del 22 de juny, des del 4,50% actual, està ara fermament sobre la taula".

Noticias relacionadas

contador