vonderleyen sunak

L'IPC del Regne Unit del febrer va sorprendre amb un augment anualitzat fins al 10,4% enfront del 10,1% previ i enfront de l'estimació del 9,8%. "Aquesta dada mostra que la lluita contra la inflació està lluny d'haver acabat", escriu Srijan Katyal, responsable d'estratègia i trading a l'ADSS. L'IPC subjacent va augmentar fins al 6,2% enfront del 5,8% previ, també per sobre del que s'esperava.

Segons Katyal, és probable que aquesta dada es tradueixi en una pujada de tipus de 25 o fins i tot 50 punts bàsics a la reunió d'aquest dijous del Banc d'Anglaterra (BoE).

"Amb els preus dels aliments i l'energia encara volàtils, la inflació continua sent rígida i molt per sobre de l'objectiu del 2% fixat pel Banc d'Anglaterra per a finals d'any. És possible que se segueixin de prop les fallides recents al sector bancari mundial, però no s'haurien d'alterar els plans de continuar pujant els tipus. És probable que el BoE consideri aquestes xifres d'inflació com un motiu per a una pujada de 25 o fins i tot 50 punts bàsics a la seva propera reunió", explica aquest expert.

Pel que fa a les reaccions a aquesta referència, Srijan Katyal considera que la lliura esterlina podria acabar el dia a l'alça enfront del dòlar, mentre que l'FTSE 100 podria patir pressions baixistes.

CAP ALLEUGERIMENT PER AL BOE

La xifra de l'IPC publicada no suposa cap alleugeriment per al Banc d'Anglaterra, reconeix Naeem Aslam, director d'anàlisi de Zaye Capital Markets. "Sabem que la inflació és una mena de bèstia que puja molt més ràpid i baixa molt més a poc a poc. El fet que la xifra d'inflació general del Regne Unit augmentés més ha complicat encara més la vida del BoE", explica.

"La crisi del cost de vida al Regne Unit ha rebut un altre cop de realitat i les coses segueixen sent molt difícils i no hi ha signes que hagin de remetre, cosa que significa que el BoE n'haurà de fer més", afegeix Aslam.

"Totes les mirades estaran posades a la reunió de demà del BoE, durant la qual creiem que s'apujaran els tipus en 25 punts bàsics", conclou.

Per Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, avui les dades segellen l'acord sobre una pujada de tipus de 25 punts bàsics demà, però també augmenten la pressió perquè el banc central vagi més enllà i consideri una pujada de 50 punts bàsics.

"També posen en dubte les afirmacions de Tenreyro i Dhingra que el mecanisme de transmissió de les pujades anteriors ja està exercint una pressió a la baixa sobre els preus. A jutjar per aquestes xifres, és evident que no és així, i ens fa preguntar què és el que estan veient", afegeix Hewson.

contador