• La lliura s'enfila per sobre dels 1,27 dòlars després de les fortes dades de preus al consum del Regne Unit
inflacion productos

L'índex global de preus al consum (IPC) al Regne Unit ha aconseguit el màxim de les expectatives del mercat i s'ha catapultat fins a l'1,2% al novembre, confirmant la percepció àmpliament estesa que la caiguda en la inflació del mes d'octubre era un fet temporal. Així, els preus al consum del país s'han incrementat un 0,3% en l'onzè mes de l'any, des del 0,9% anterior.

Segons els experts d'IHS Markit, la fortalesa de les dades de novembre mostra que el declivi del mes d'octubre mostrava que els preus es prenien un “petit respir després del repunt del mes de setembre, quan l'IPC es va encimbellar fins al 1%, des del 0,6% d'agost".

La inflació subjacent ha augmentat també fins a l'1,4% al novembre, un 0,2% més que a l'octubre i només un 0,1% per sota de l'1,5% aconseguit en el mes de setembre.

La inflació va augmentar al novembre per l'augment dels preus de les peces de vestir -que es van suavitzar a l'octubre-, en els equipaments d'informàtica, mobles, combustible i aliments. L'IPC en la producció, per la seva banda, es va incrementar fins al 2,3% al novembre, l'increment major registrat en tota la sèrie de preus des d'abril de 2012.

La lliura esterlina ha operat a l'alça després de l'anunci de l'Agència Nacional d'Estadística i ha superat el preu dels 1,27 dòlars.

Markit espera que la inflació aconsegueixi el seu objectiu del 2,0% durant el primer trimestre de 2017

INFLACIÓ A l'ALÇA

Els analistes de Markit esperen que la inflació es mantingui “marcadament a l'alça en els propers mesos a mesura que la feblesa de la lliura esterlina incrementi cada vegada més. El salt de desembre en els preus del petroli fins a un màxim de 18 mesos també tindrà un impacte”.

Específicament, aquests experts veuen que “la inflació aconseguirà el seu objectiu del 2,0% durant el primer trimestre de 2017, passant després a un 3% en els últims mesos del proper any, augmentant fins a un màxim d'un 3,3% a principis de 2018”.

Quant al Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès), els analistes de la firma britànica creuen que prendrà molt en compte aquest augment que assenyala que “els tipus d'interès es mantindran al 0,25% no només en la reunió de desembre, sinó també per un perllongat període de temps”.

contador