ep archivo   recarga de un coche electrico con energia de iberdrola
IBERDROLA - Archivo

La dada preliminar de l'IPC de la zona euro d'octubre ha mostrat com la pressió dels preus a les economies de l'euro s'ha disparat al 4,1%, segons Eurostat, molt per sobre del consens d'analistes que esperava una dada del 3,7% i de la xifra del mes de setembre del 3,4%. Aquesta xifra ubicaria la inflació en màxims des del juliol del 2008.

Pel que fa als principals components de la inflació de la zona de l'euro, s'espera que l'energia tingui la taxa anual més alta a l'octubre (23,5%, enfront del 17,6% del setembre), seguida dels serveis (2,1%, enfront de l'1,7% del setembre), els béns industrials no energètics (2,0%, enfront el 2,1% del setembre) i els aliments, l'alcohol i el tabac (2,0%, estable respecte al setembre). La pujada s'ha vist impulsada per aquest augment dels preus de l'energia, cosa que ha augmentat la preocupació dels responsables polítics.

Excloent l'impacte de l'energia de la taxa d'inflació interanual de la zona euro, la pujada és del 2% des de l'1,9% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l'efecte dels preus dels aliments frescos, alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent va pujar al 2,1% des de l'1,9% del mes anterior.

Pel que fa a altres dades, els preus industrials no energètics van pujar a l'octubre fins al 2% interanual, una dècima menys que al setembre. Els serveis es van encarir un 2,1%, quatre dècimes més.

Entre els països de la zona de l'euro, les pujades interanuals més importants dels preus van correspondre a l'octubre a Lituània (8,2%), Estònia (7,4%) i Letònia (6%), mentre que els increments més moderats es van registrar a Malta. (1,4%) i Portugal (1,8%).

En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació harmonitzada s'ha situat a l'octubre al 5,5%, percentatge que implica un diferencial de preus desfavorable respecte de la zona euro d'1,4 punts percentuals, davant de les sis dècimes del mes de setembre.

Noticias relacionadas

contador