alemaniacb21

La inflació general a Alemanya va baixar al 8,6% interanual al desembre, des del 10,0% del novembre, en línia amb el que esperava el consens. La taxa IPCH (índex de preus de consum harmonitzat) va baixar al 9,6% des de l'11,3% del novembre, també en línia amb la primera estimació de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) i del consens.

"La inflació general de la major economia de la zona de l'euro es va reduir significativament a finals del 2022. És una gran notícia, però el descens es va veure impulsat principalment per l'estímul fiscal, a causa de les ajudes puntuals a l'energia abans de la limitació de preus vigent fins al 2023", expliquen els economistes de Pantheon.

Els preus de l'energia van caure el 11,6% intermensual i els de les llars, el 12,9%. La taxa interanual dels preus de l'energia a les llars va caure fins al 33,2% des del 53,2% del novembre.

"Dubtem que aquest descens es mantingui. Els preus dels serveis públics alemanys solen ajustar-se a principis d'any, cosa que apunta a un repunt a l'informe de l'IPC del gener, ja que els preus pugen en resposta a uns preus de l'energia molt elevats a mitjans del 2022. Dit això, la limitació recentment anunciada dels preus de l'energia per a les llars significa que aquestes, i, en conseqüència, la inflació, augmentaran menys del que ho farien en altres circumstàncies”, afegeixen des de Pantheon.

D'altra banda, la inflació dels aliments va baixar lleugerament, fins al 20,7% des del 21,1% del novembre, xifra que suposa el primer descens d'aquest component des de fa temps. Al nucli, la inflació neta dels lloguers es va mantenir sense canvis a l'1,9%, 0,2 punts percentuals més que a mitjans del 2022. La inflació de l'equipament de la llar va pujar 0,1 punts percentuals, fins al 9,7%, "amb indicis clars que l'acceleració s'està esgotant", comenten aquests experts. La inflació del vestit i el calçat es va mantenir sense canvis, al 5,0%. A l'hostaleria, la inflació en hotels i restaurants va avançar fins al 9,6%, des del 9,4% del mes anterior, mentre que la inflació en lleure, que inclou el volàtil component dels viatges organitzats, va pujar 0,6 punts percentuals, fins al 5,8%. Per acabar, la inflació dels serveis de transport va disminuir, a causa de la menor inflació dels carburants, mentre que la inflació de la sanitat va pujar 0,1 punts percentuals, fins al 2,2%.

Noticias relacionadas

contador