aleman, germany, alemania
Pixabay

La inflació a Alemanya continua moderant-se. Al desembre, l'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar al 8,6%, segons la dada avançada que ha publicat Destatis, l'oficina estadística alemanya. La taxa general ha baixat des del 10% registrat al novembre i ha estat inferior al 9% anticipat pel consens. Pel que fa a la taxa mensual, els preus van baixar un 0,8%, el doble del 0,4% esperat pel mercat.

Amb els resultats disponibles fins ara, l'Oficina Federal espera que, de mitjana, el 2022 la taxa d'inflació sigui del 7,9%.

Al desembre, els preus de l'energia van pujar el 24,4%, molt per sota de l'augment del 38,7% del novembre. El preu dels aliments també va experimentar una lleugera baixada fins al 20,7% des del 21,1% del mes anterior. Els lloguers, per part seva, es van mantenir estables a l'1,9%.

A excepció dels serveis, que van augmentar lleument fins al 3,9% al desembre des del 3,6% del novembre, tots els índexs han disminuït al darrer mes de l'any.

Des del començament de la guerra a Ucraïna, els preus de l'energia i dels aliments en particular han augmentat notablement i han tingut un impacte significatiu en la taxa d'inflació d'Alemanya, que arribava a una xifra rècord (+10,4%) al mes d'octubre passat.

Tot i això, el desembre del 2022, "el descompte mensual per a gas i calefacció per part del govern federal ha tingut un efecte en la reducció de preus", indica l'entitat. Tot i això, prefereixen mantenir la prudència i assenyalen que "l'efecte concret de l'anomenada ajuda d'emergència del desembre encara no es pot il·lustrar sobre la base dels resultats preliminars".

En aquest sentit, caldrà esperar fins al proper 17 de gener, data en què Destatis publicarà la informació detallada amb els resultats finals.

"ANIMARÀ EL BCE A SEGUIR AMB EL SEU CAMÍ AGRESSIU"

Els experts de Pantheon Macroeconomics estimen que, tot i que la dada ha estat millor del que s'esperava, "el nucli continua sent desagradable", ja que la inflació dels serveis va augmentar 0,3 punts percentuals. Segons la seva anàlisi, la taxa subjacent va repuntar un 0,3% fins al 5,3%.

"Com que això es deu, en part, a les mesures fiscals, enmig d'una inflació subjacent en augment, no podem veure com proporciona molt alleujament per al Banc Central Europeu (BCE)". De fet, des de la companyia britànica indiquen que "això encoratjarà el banc central a continuar en el seu camí agressiu, establert a la reunió del desembre".

"Això és perquè molts formuladors de polítiques al consell de govern veuran les mesures fiscals per reduir la inflació general com un estímul de la demanda neta, amb el risc d'una inflació subjacent encara més forta, per més temps", conclouen.

contador