• A preus corrents, la taxa de variació interanual del PIB de 2016 va ser del 3,6%, pràcticament igual a l'estimada al març
bandera espaãƒâ±a espana spain spanish

L'economia espanyola va créixer en volum un 3,3% respecte al 2015 segons la primera estimació avanç per a 2016 de la Comptabilitat Nacional Anual d'Espanya, publicada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, el PIB de 2016 es va situar als 1.118.522 milions d'euros.

Aquest creixement va ser lleugerament superior a l'avançat per la Comptabilitat Nacional Trimestral (CNTR) el 2 de març passat (3,2%). No obstant això, es produeixen algunes variacions en la composició d'aquest creixement respecte a les estimacions de la CNTR, amb una menor aportació de la demanda nacional (2,5%, enfront de 2,8%) i una major aportació de la demanda externa (0,7%, enfront de 0,5%).

Pel que fa a la demanda nacional s'han revisat a la baixa tant el creixement interanual en volum de la despesa en consum final (del 2,6% al 2,5%) com el de la formació bruta de capital (del 3,8% al 3,1%).

L'actualització de la variació en volum de la despesa en consum final es deu a la revisió a la baixa del creixement en volum de la despesa en consum final de les llars i institucions sense fins de lucre al servei de les llars (ISFLSH), que passa del 3,2% al 3,0%. Per la seva banda, l'estimació del creixement de la despesa en consum final de les administracions públiques roman pràcticament inalterada (en un 0,8%).

Pel que fa a la demanda externa, el creixement en volum de les exportacions respecte a l'any 2015 s'estima en el 4,8%, enfront del 4,4% publicat al març, mentre que el de les importacions es xifra en un 2 , 7% enfront del 3,3% previ.

A preus corrents, la taxa de variació interanual del PIB de 2016 va ser del 3,6%, pràcticament igual a l'estimada al març. Amb això, el valor del PIB a preus corrents per a aquest any se situa als 1.118.522 milions d'euros. El deflactor implícit del PIB s'estima en un 0,3%, dada que pràcticament coincideix amb el valor proporcionat per la CNTR.

L'ocupació en termes de llocs de treball equivalents a temps complet es xifra de 17,4 milions cosa que suposa un increment del 3,0% respecte a l'any anterior. Finalment, de la nova estimació dels fluxos de renda amb la Resta del Món s'obté que la Renda Nacional Bruta d'Espanya és d’1.118.268 milions d'euros el 2016.

Noticias relacionadas

contador