confinamiento alemania coronavirus
Alberto Sánchez

El sentiment de l'economia alemanya s'ha deteriorat considerablement. L'índex de clima empresarial IFO va caure fins a 84,3 punts al setembre, enfront dels 88,6 punts (ajustats estacionalment) d'agost. Aquest és el seu valor més baix des del maig del 2020. El descens afecta els quatre sectors de l'economia.

"Les empreses van avaluar el seu negoci actual com clarament pitjor. El pessimisme respecte als propers mesos ha crescut decididament; al comerç al detall, les expectatives han caigut a un mínim històric. L'economia alemanya està entrant en recessió", assenyala l'Institut IFO a comunicat.

"L'IFO del setembre confirma que la recessió d'Alemanya és aquí", afirmen els economistes d'Oxford Economics. "Les impressions sectorials tampoc van mostrar punts brillants, ja que ara el subcomponent de serveis també apunta a una recessió. El deteriorament de les perspectives va ser generalitzat a tots els sectors", comenten.

A la indústria manufacturera, l'índex va caure de forma tangible. Les empreses estan menys satisfetes amb la seva activitat actual. Estan definitivament preocupades pels propers sis mesos. L'última vegada que les expectatives van ser tan pessimistes va ser l'abril del 2020. L'estat d'ànim s'ha agreujat a gairebé tots els sectors. Les carteres de comandes es van reduir encara més.

Al sector dels serveis, l'índex de clima empresarial va caure en picat. Les avaluacions de la situació actual van ser significativament pitjors. Les empreses també preveuen un deteriorament més gran durant els propers mesos. El sector de l'hostaleria es prepara per a temps especialment difícils.

Al comerç, el clima empresarial va tornar a empitjorar. Per primera vegada des del febrer del 2021, la situació empresarial torna a ser negativa. Les expectatives també es van enfosquir encara més.

"La situació també sembla greu a nivell sectorial. Tots els sectors econòmics estan ara en territori de contracció; de fet, el subcomponent dels serveis, que era l'únic sector que resistia bé a l'agost, va caure 10,3 punts i ara apunta a una recessió", expliquen des d'Oxford Economics.

"La debilitat va ser generalitzada, ja que l'estat d'ànim a tots els sectors es va tornar a deteriorar; les carteres de comandes dels fabricants van tornar a reduir-se, i els sectors del comerç i la construcció també van caure en picat. Aquests resultats reafirmen les nostres expectatives que aquest hivern es produeixi una recessió a Alemanya, que portarà a una caiguda del 0,8% del PIB el 2023", conclouen.

Noticias relacionadas

contador