brokerpolitica
11.100,80
  • -53,80
  • -0,48%

Jornada de caigudes generalitzades aquest dimarts a l'IBEX 35, que s’ha deixat un 1,55% al ​​tancament de la sessió, ha tancat per sota dels 8.900 punts i ja mira cap als mínims de l'any. La resta de borses europees també han viscut una jornada de pèrdues, arrossegades per les importants caigudes sofertes ahir per Wall Street i les incerteses al voltant del Brexit i d’Itàlia, a l'espera el que digui demà la Comissió Europea (CE) dels seus pressupostos.

En el selectiu espanyol, l'única excepció positiva de la jornada ha estat DIA, que ha pujat un 6,81%, seguit molt de lluny per Indra Sistemes (0,84%) i Mediaset (0,47%). Quant als valors més baixistes, Acelormital ha liderat les pèrdues, (s’ha deixat un 4,74%), i l’han seguit Merlin Properties (3,94%) i Acerinox (3,28%).

Els grans valors del selectiu també han patit pèrdues, en què ha destacat la banca amb Santander (-2,93%), Sabadell (-1,96%), Bankinter (-1,94%), Bankia (-1,69%), Caixabank (-1,37%) i BBVA (-1,19%) tancant tots en negatiu. Avui s’ha conegut que els grups polítics que debaten sobre la nova llei hipotecària al Congrés han decidit endurir les condicions en què un banc pot executar una hipoteca. A partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma, les entitats hauran d'esperar un mínim de 12 mesos per poder desnonar un client.

Al Mercat Continu, Abengoa ha tornat a liderar els guanys per segon dia consecutiu amb les seves accions B protagonitzant pujades d'un 44% i les seves accions A, d'un 18%, tot i que els analistes de Bolsamanía han assenyalat aquest matí que el títol necessita pujar un 300% per recuperar el cèntim.

CAIGUDES A LES BORSES EUROPEES

Les borses europees també han registrat caigudes aquest dimarts, amb el DAX alemany perdent un -1,6% i el CAC francès deixant més d'un 1%. A la Borsa de París, Renault ha seguit arrossegant les caigudes d'ahir per la detenció del seu conseller delegat, Carlos Ghosn (el seu soci al conglomerat automobilístic, Nissan, ha retallat un 5% durant la sessió asiàtica).

Els experts adverteixen que el sentiment de risc està creixent als mercats de tot el món enmig de les tensions polítiques de tota índole. Des del Brexit fins a la guerra comercial, passant pels problemes amb Itàlia, tot 'resta' i els inversors estan optant per extremar la cautela. "S'ha posat un enorme núvol gris sobre els mercats de valors i l'ànim està més bé per refugiar que per sortir a saltar", assenyala el analistes Ramon Morell.

Per als propers dies, els mercats continuaran atents a qualsevol novetat relacionada amb el Brexit, amb Itàlia -els mercats italians han sofert una venda massiva davant la possible sanció de la UE- i també amb les relacions comercials entre la Xina i els EUA.

"No semblen resoldre les grans qüestions que sensibilitzen l'ànim dels inversors: els acords comercials dels EUA i la Xina, l'agonia d'un procés difícil per arribar a un acord per al Brexit, Itàlia, que és més xula que un vuit i s'enroca en el seu pressupost, i el que passa a nivell polític amb qui va donar l'ordre a assassinar Kassoghi a Turquia, amb la CIA dient que va ser el príncep hereu en persona", afegeix Morell.

MÉS FORTALESA A L’IBEX

L'analista tècnic de Bolsamanía José María Rodríguez ha destacat que el buit alcista de l'IBEX s'ha tancat aquest dimarts i la resistència més important passa a ser "el buit baixista d'aquest dimarts als 9.006 punts". Segons Rodriguez "les sensacions no són gens favorables" i només queda mirar la resta de mercats europeus.

El CAC 40, DAX 30 i Euro Stoxx 50 "han atacat els importants suport que presenten en els mínims d'octubre i de moment estan rebotant des d'aquí. Per tant i mentre aquests aguantin (veurem què ens depara el tancament de l’espelma setmanal), ja que tenim per davant tres sessions i amb Wall Street a mig gas per les festivitat d'aquest dijous i de mitja sessió de divendres, anem a veure si les borses europees decideixen rebotar i dibuixar-se un doble suport (i no doble vall)".

L'analista descriu un panorama a curt termini diferent per a l'IBEX, que està demostrant una mica més de fortalesa. "Mentre Europa en bloc (menys la borsa portuguesa que sí que ha marcat clarament nous mínims anuals) està respectant els mínims d'octubre el nostre selectiu cotitza gairebé un 3% per sobre dels nivells homòlegs", ha destacat Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador