• L'objectiu del programa serà també el d'impulsar el creixement econòmic de l'estat africà
  • Es contemplen també canvis en la política monetària
  • Aquest rescat es produeix cinc anys després de l'anomenada 'Primavera Àrab'
fmi sede imf

El Fons Monetari Internacional (FMI) prestarà assistència econòmica a Egipte per un import total de 12.000 milions de dòlars (uns 10.700 milions d'euros), amb l'objectiu d'impulsar el creixement al país africà, així com retallar el seu dèficit i deute públic. L'organisme internacional recolza d'aquesta manera el programa de reformes econòmiques emprès pel Govern egipci.

"Egipte és un gran país amb un gran potencial, però té alguns problemes que s'han de solucionar urgentment"

"Egipte és un gran país amb un gran potencial, però té alguns problemes que haver de solucionar-se urgentment", va declarar Chris Jarvis, cap de la missió del FMI, que ha estat de visita pel Caire durant aquests dies. Aquest acord a tres bandes entre el Govern, el Banc d'Egipte i la missió del FMI al país, ha de ser aprovat encara pel Consell Executiu del FMI, que procedirà a analitzar la petició egípcia durant els propers dies.

REDUCCIÓ DE 10 PUNTS DEL DEUTE EN 3 ANYS

El pacte entre l'organisme i Egipte comporta una important reducció del deute públic del país. La política fiscal d'Egipte anirà encaminada a baixar en 10 punts el seu deute públic en només tres anys, passant del 98% registrat actualment fins al 88% per 2018/19. Jarvis va subratllar que les autoritats egípcies li han reconegut la necessitat d'implementar ràpidament el programa de reformes econòmiques per poder "restaurar l'estabilitat macroeconòmica i recolzar un creixement fort, sostenible i ric en ocupació".

El programa, per tant, intentarà elevar la recaptació del fisc a Egipte, combinat amb una reducció de la despesa pública, amb l'objectiu de complir amb la meta de dèficit. S'alliberaran per tant fons públics per a projectes d'alta prioritat com la construcció d'infraestructures, sanitaris i educatius.

"El programa té com a objectiu millorar el funcionament dels mercats de divises, reduir el dèficit pressupostari i el deute públic i augmentar el creixement i la creació d'ocupació, especialment per a les dones i els joves", va indicar el responsable del FMI. També es contempla la introducció de subsidis per a aliments com la llet infantil, així com l'increment a l'accés a assegurances i medicaments.

CANVIS EN LA POLÍTICA MONETÀRIA

El FMI ha ressaltat també que Egipte modificará la seva política monetària i tipus de canvi, per millorar el funcionament del mercat de divises. Pujaran les reserves en moneda estrangera i es preveu una reducció de la inflació a xifres d'un sol dígit en l'horitzó del programa. "Passar a un règim de tipus de canvi flexibles enfortirà la competitivitat, servirà de suport a les exportacions i al turisme i atraurà inversió estrangera directa, impulsant el creixement i l'ocupació", va asseverar Jarvis.

El govern egipci ja té plantejat als seus pressupostos una reforma en la llei per poder aplicar l'IVA, i continuarà el programa iniciat en 2014 per racionalitzar els subsidis a l'energia, asseguren des del FMI. "S'avançarà l'agenda de reformes estructurals per ajudar a augmentar la inversió i enfortir el paper del sector privat", va postil·lar el mandatari de l'organisme internacional.

contador