• D'aquesta manera, la principal vulnerabilitat plantejada per a mitjà termini és el nivell de deute

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha alertat la vulnerabilitat que té Portugal pel seu elevat deute públic i el qualifica com un "important" desafiament per a l'Administració lusitana.

L'organisme governat per Christine Lagarde ha tret aquestes conclusions després de concloure la consulta de l'Article IV durant la seva visita o missió oficial al país, en què subratlla que, tot i que les perspectives a curt termini han millorat, el nivell de deute públic es mantindrà elevat i molt per sobre del llindar del 85% sobre el producte interior brut (PIB) més enllà de 2022.

D'aquesta manera, la principal vulnerabilitat plantejada per a mitjà termini és el nivell de deute

D'aquesta manera, la principal vulnerabilitat plantejada per a mitjà termini és el nivell de deute, un escenari que deixa un espai fiscal molt reduït perquè l'Administració pugui ser capaç de reaccionar davant un xoc inesperat.

En aquest sentit, els directors de l'organisme presidit per Christine Lagarde insten les autoritats portugueses a aprofitar les actuals condicions macroeconòmiques per millorar la resiliència del sector financer, assegurar una consolidació fiscal duradora i augmentar el creixement econòmic potencial.

MENYS INCERTESA A CURT TERMINI

El Fons Monetari Internacional ha felicitat pels progressos que està portant el govern de Portugal pel que fa a la reducció d'incerteses sobre els riscos a curt termini, gràcies a la seva política de contenció de despeses, a una major estabilitat del sistema financer i al compliment del dèficit fiscal, cosa que, de fet, el va portar a sortir del 'braç' de dèficit excessiu de la UE aquest any.

Així mateix, subratlla la recuperació a nivell macroeconòmic amb un impuls de les exportacions i de la inversió, a un creixement continu del consum privat i al sostingut augment de l'ocupació.

Tot això ha permès reforçar la confiança dels inversors i, fonamentalment, contribuir a l'estrenyiment dels diferencials del deute sobirà des de mitjans de març.

L'FMI ​​pronostica que el PIB de Portugal se situarà al 2,5% aquest any i que creixerà a un ritme del 2% el 2018. Pel que fa al deute públic, el situa al 125,7% per a l'exercici actual i pronostica que es reduirà en poc més de tres dècimes per 2018, fins al 122,5%.

El dèficit públic, per la seva banda, se situarà al -1,5% el 2017 i es reduirà en una dècima per al pròxim any, fins al -1,4%.

Pel que fa a la inflació, l'organisme internacional preveu que els preus se situaran a l'1,6% el 2017 i pujaran fins al 2% el 2018, amb la qual cosa aconseguiria l'objectiu d'estabilitat del Banc Central Europeu (BCE).

Noticias relacionadas

contador