• En un informe, reconeixen la millora del sector bancari
ep lagarde
Christine Lagarde, presidenta de l'FMI

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha millorat significativament el seu pronòstic de creixement per a Espanya, que el 2017 s'expandirà amb un ritme del 3,1% en lloc del 2,6% estimat anteriorment, subratllant que les mesures adoptades en el passat fan possible que aquesta expansió sigui fins i tot encara més gran, tot i que adverteix que sense més reformes l'economia seguirà sent vulnerable i hi ha risc que augmenti la desigualtat.

Els tècnics de l'organisme que presideix Christine Lagarde apunten a les conclusions preliminars del seu informe anual sobre l'economia espanyola, conegut com 'Article IV', que "es preveu que el creixement del PIB real sigui del 3,1% aquest any i hi ha riscos alcistes gràcies a l'impuls generat per les reformes del passat que sigui més gran del que s'estimava".

L'FMI ​​destaca la "fortalesa" de la recuperació de l'economia espanyola, en què el consum, la inversió i les exportacions contribueixen a un patró de creixement més equilibrat, mentre la situació del sector bancari ha millorat i el deute privat s'està reduint. No obstant això, la institució internacional adverteix que "sense progressos més decidits a les reformes estructurals i la reconstrucció d'amortidors fiscals, l'economia seguiria sent vulnerable a xocs i corre el risc de deixar enrere alguns segments de població".

Una de les seves receptes és una pujada d'impostos. Els tècnics apunten que l'entorn econòmic positiu fa del període actual un bon moment per reduir les vulnerabilitats fiscals del país, la ràtio de deute públic propera al 100% deixa poc marge a la política fiscal a l'hora de fer front a potencials sacsejades, mentre les dinàmiques d'envelliment de la població apunten a un sensible increment de la despesa a mitjà termini.

Els membres de l'organisme internacional apunten a la necessitat que Espanya pugi la recaptació per IVA reduint els productes que es beneficien de taxes reduïdes de l'impost, cosa que oferiria recursos per reduir el deute i marge per protegir els ciutadans més vulnerables.

Una altra de les seves mesures té com a objectiu les pensions. L'organisme que presideix Christine Lagarde apunta que en cas que fos necessari adoptar noves mesures per reformar el sistema de pensions per tal de garantir la seva sostenibilitat, la càrrega d'aquest ajust hauria de repartir entre les diferents generacions. A més, recomana a Espanya que aposti per allargar la vida laboral.

"Si es consideressin canvis necessaris per garantir la transició cap a un sistema de pensions socialment acceptable i financerament sostenible, la càrrega de l'ajust hauria de repartir-se entre generacions", exposa la institució. En aquest sentit, l'FMI considera que aquest objectiu podria ser assolit de la millor manera mitjançant mesures que incentivin vides laborals més extenses i l'estalvi addicional.

Noticias relacionadas

contador