Yellen_Bolsas

L'expresidenta de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen, ha defensat la flexibilització monetària de l'organisme que el mercat descompta durant la reunió de juliol. Així, ha dit que dona suport a una retallada de 25 punts bàsics en la taxa d'interès de referència del banc central, ja que l'economia mundial es debilita i la inflació als Estats Units és menor.

"L'economia global s'ha debilitat. Crec que, en part, s'ha debilitat a causa dels conflictes en el comerç i la incertesa causada per les empreses", va assenyalar Yellen durant una reunió del Grup d'Estratègia Econòmica d'Aspen a Aspen, Colorado, diumenge a la nit. Segons recull la CNBC.

"Els Estats Units no és una illa", ha afegit. "Som part de l'economia global. El que passa a la resta del món, a Europa, a Àsia, afecta als Estats Units. I també és cert que la política monetària dels Estats Units afecta les condicions a tot el món".

S'espera que el banc central dels EUA redueixi les taxes d'interès en un 0,25% dimecres per primera vegada en més d'una dècada. La marxa enrere en l'enduriment de les polítiques del banc central es produirà tot i que les dades econòmiques recents indiquen que l'economia dels Estats Units encara s'està enfortint. Es preveu que l'informe d'ocupació de juliol mostri la creació de 170,000 nous llocs de treball i una taxa d'atur extremadament baixa, del 3,7%, segons Refinitiv. Divendres, les dades van mostrar que l'economia dels EUA va créixer a un 2,1% millor del que s'esperava durant el segon trimestre, a causa en part de la forta despesa dels consumidors.

La retallada de taxes prevista pel dimecres es considera un moviment preventiu enmig de creixents preocupacions sobre les perspectives de creixement global i l'impacte de l'actual guerra comercial entre Pequín i Washington. El banc central va dir que està preocupat per la desacceleració del creixement mundial, el possible impacte de les guerres comercials i la baixa inflació. També ha dit que actuaria per estendre l'expansió econòmica, si fos necessari.

Yellen va explicar que l'enfocament del país hauria de ser mantenir les condicions per a una economia forta dels Estats Units que pugui mantenir-se en una ruta d'expansió.

"Crec que a la llum dels riscos, m'inclinaria a retallar una mica", va dir, en referència a la taxa d'interès de referència de la Fed. "No veuria això com el començament, llevat que les coses canviïn, d'un important cicle de relaxació. Però crec que és apropiat".

contador