• El dòlar intenta mantenir el seu impuls alcista contra el ien
  • El dòlar de Canadà i el peso mexicà s'aprecien després de conèixer que Trump no desmantellarà NAFTA encara
euro dolar cb

L'euro ha caigut a mínims de la sessió en els 1,0880 dòlars després de l'anunci de tipus d'interès i de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) i tot i que ha recuperat breument la franja dels 1,0900 dòlars, la pressió venedora ha pogut amb la moneda única davant un Mario Draghi que no ha enviat un missatge prou optimista. El president del banc central ha reconegut que l'economia de la Zona Euro va per bon camí, però també ha assenyalat que hi ha hagut debat al Consell sobre el balanç de riscos que hi ha al voltant del creixement, "però no respecte a la inflació" .

"Els riscos sobre les perspectives econòmiques s'inclinen a la baixa", ha assegurat Draghi al seu discurs, mentre l'Eurozona "avança cap a un nou equilibri". "Al final, tots els membres van estar d'acord amb el llenguatge", ha afegit, alhora que ha tornat a demanar als polítics que dirigeixin la seva política fiscal cap al suport de la monetària per fomentar l'impuls del creixement econòmic i, en última instància, l'objectiu del BCE d'apropar la inflació a mig termini, encara que per sota, del 2%.
El president del BCE ha recordat que les pressions sobre la inflació subjacent "segueixen sent moderades". Així, manté el missatge que la política monetària és necessària per impulsar l'IPC, ja que el repunt de principis d'anys va respondre únicament a efectes conjunturals que es van deure a la recuperació dels preus del petroli.

L'EURO, ALCISTA

La 'moneda única' s'havia mantingut durant gran part de la sessió per sobre dels 1,0990 dòlars, nivell que havia aconseguit recuperar després de la reculada de dimecres, després de l'anunci de l'esperada reforma fiscal de Donald Trump, que va sacsejar el mercat de les divises i va oferir al dòlar un renovat impuls comprador que el va portar a apreciar-se un 1% contra l'euro, des del seu pitjor preu en cinc mesos assolit hores abans, als 1,0950 dòlars.

"Després del fort ral·li d'inicis de setmana, no ens esperàvem l'agut 'pull-back' (retrocés) de les últimes hores que ha portat l'euro / dòlar a recalar al nivell dels 1,0855 dòlars", reconeixen experts de UOB Group. "En aquest punt, el declivi es pot interpretar com a part d'una fase de consolidació i no com l'inici d'un gir baixista", assenyalen aquests analistes. De moment, "la fase de consolidació sembla incompleta i esperem que l'euro es mantingui en rang entre els 1,0860 i els 1,0940 dòlars", indiquen des del banc d'inversió asiàtic.

La 'moneda única' torna per sobre dels 1,0900 dòlars després que l'anunci de la reforma fiscal dels EUA no hagi aportat detalls

Tot i això, mantenen la seva visió alcista per a la 'moneda única' en el curt termini, tot i l'agut retrocés de la matinada. Durant les últimes tres setmanes l'euro s'ha apreciat enfront del dòlar gairebé un 4%, passant des dels 1,0570 dòlars fins als 1,0950 dòlars. "Els indicadors continuen mostrant senyals alcistes i ens vam decantar per un avanç fins als 1,1000 dòlars", afirmen.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía recolza aquesta visió, tot i que afegeix que perquè es compleixi l'escenari més probable, "una visita a la zona dels 1,1000-1,1030 dòlars", l'encreuament no hauria de tancar encara el buit alcista de dilluns als 1,0730 dòlars.

Però, segons indiquen analistes Danske Bank, no serà avui. Els economistes de l'entitat danesa creuen que l'euro es mantindrà pressionat davant tots els seus rivals a l'avantsala de l'anunci de política monetària del BCE. "Esperem que el discurs de Draghi reitera el compromís de l'entitat amb els estímuls monetaris i rebutja qualsevol indici de dubte sobre un canvi a les seves polítiques en el curt termini", assenyalen aquests experts.

EL DÒLAR MANTÉ ELS SEUS GUANYS CONTRA EL IEN

A l'altra banda de l'Atlàntic, el dòlar ha anat perdent llustre durant les últimes hores després de la reacció inicial a l'anunci del secretari del Tresor, Steven Mnuchin, sobre les retallades d'impostos de societats i la reforma de la Renda. "Els inversors es van quedar decebuts, no hi va haver res de nou a les paraules de Mnuchin i, més important, no es van mostrar convençuts que les retallades d'impostos no acabin per disparar el dèficit o que impulsin realment el creixement", indica la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien.

"Molts economistes coincideixen que és gairebé impossible que el pla proposat sigui neutral respecte als ingressos i per això els" falcons del dèficit 'demòcrates i republicans s'oposaran. Encara que crec que veurem algun tipus de retallades i reformes tributàries, no és probable que passi a l'agost d'aquest any i, per descomptat, no serà de la magnitud esperada, el que probablement sigui un factor negatiu per al dòlar i les accions ", apunta Hussein Saied, estrateg d’FXTM.

En aquests moments, el dòlar només manté part dels guanys contra el ien, amb la divisa nipona deprimida al voltant dels 111,500 iens, des d'on remunta fins als 11,225 iens, lluny ja dels 111,800 iens aconseguits durant la sessió de dimecres.

L'altra notícia que afecta el 'bitllet verd' és que el dòlar canadenc, que es va desplomar fins preus no vistos des de desembre de 2016, més enllà de les 1,36 unitats per cada 'bitllet verd', dimarts, es recupera després que els ànims s'hagin calmat al voltant del Tractat de Lliure Comerç de Nord Amèrica (NAFTA per les seves sigles en anglès) i ha avançat un 0,6% durant la matinada passada contra el dòlar. El peso mexicà, per la seva banda, que s'havia depreciat fins a les 19,300 unitats, preus no vistos en gairebé un mes, es recupera un 1%.

La imposició d'aranzels a les exportacions de fusta tova del Canadà als EUA va tornar a disparar la por que el president nord-americà donés suport amb fets les amenaces de la campanya electoral sobre el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA per les seves sigles en anglès ). Just quan el front amb la Xina sembla calmat, el republicà ha tornat a declarar que l'acord comercial amb els seus veïns és "desastrós per als EUA" i ha amenaçat amb "acabar amb ell", però en un recent comunicat la Casa Blanca ha tranquil·litzat Mèxic i Canadà. No es posarà fi a l'acord de lliure comerç per ara, però sí que es començarà a renegociar en el futur immediat.

Noticias relacionadas

contador