ep varias personas hacen compras en un centro comercial de segovia castilla y leon espana
Nacho Valverde - Europa Press

El comerç minorista ha registrat un augment de les seves vendes del 18,8% al maig respecte al mateix mes del 2020, de manera que encadena tres mesos consecutius d'alces interanuals, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta taxa és gairebé 20 punts inferior a l'experimentada l'abril, quan les vendes del comerç minorista havia registrat un repunt històric del 38,3%.

En la sèrie corregida d'efectes estacionals i de calendari, l'avanç interanual de les vendes del sector ha estat del 19,6% al maig, taxa 20,9 punts inferior a la registrada l'abril.

En termes mensuals (maig sobre abril), el comerç minorista no ha experimentat variació en la sèrie corregida, davant el descens del 0,5% del mes anterior.

Aquest comportament va ser resultat de l'increment de les vendes en equip personal (+9,9%), equip de la llar (+0,7%) i altres béns (+0,4%) i de la davallada de la facturació dels aliments en un 2,9%. Les estacions de servei, per la seva banda, van elevar les vendes al cinquè mes de l'any un 6,2%.

Totes les maneres de distribució van elevar les seves vendes en relació al mes anterior menys les grans cadenes, que les van retallar un 0,3%. El major repunt de la facturació ho van experimentar les grans superfícies, amb una alça del 0,9%, seguit de les petites cadenes (+0,3%) i de les empreses unilocalitzades (+0,1%).

L'OCUPACIÓ PUJA UN 1,6% ANUAL, LA SEVA MAJOR ALÇA EN QUATRE ANYS

En el conjunt d'Espanya, l'ocupació al sector va pujar un 1,6% en taxa anual al mes de maig, el seu major augment des de juny de 2017.

El major repunt interanual de l'ocupació s'observa a les grans superfícies (+4,1%) i a les empreses unilocalitzades (+2,4%), mentre que les petites cadenes són l'únic mitjà de distribució que va retallar plantilla al maig respecte al mateix mes de l'any passat (-0,5%).

En termes mensuals, l'ocupació del sector va pujar un 0,8%, destacant, de nou, l'avanç de l'ocupació a les grans superfícies (+1,5), seguit de les petites cadenes (+1,1%), les grans (+0,7%) i les empreses unilocalitzades (+0,5%).

LES VENDES PUGEN A TOTES LES COMUNITATS, AMB MADRID AL CAPDAVANT

La facturació del comerç minorista va pujar al maig en taxa interanual en totes les comunitats autònomes, principalment a Madrid (+25%), Balears (+21,5%), Andalusia (+21,2%) i Catalunya (+19,9%). Els menors augments anuals de la facturació del sector es van donar a la ciutat autònoma de Ceuta (+5,4%), Galícia (+8,6%) i Melilla (+8,9%).

Pel que fa a l'ocupació, només dues comunitats, a part de Melilla (-0,1%), van registrar taxes anuals negatives al maig: Canàries (-2,9%) i La Rioja (-0,6%). Els majors increments de l'ocupació van ser per a la Comunitat Valenciana (+3,1%), Castella-La Manxa (+2,9%), i Múrcia i el País Basc, totes dues amb un avanç del 2,7%.

Noticias relacionadas

contador