tesco, retail , supermarket,

Les vendes del sector al detall del Regne Unit trenquen la ratxa de dos mesos de descensos consecutius i pugen al gener, encara que amb prou feines ho fan un 0,5%. Tot i això, en termes interanuals, és a dir, enfront del gener de l'any passat, les vendes van caure un 5,1%, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (ONS).

Els volums de vendes del sector encara es col·loquen un 1,4% per sota dels nivells anteriors al coronavirus.

"Després de la forta caiguda del desembre, les vendes al detall van repuntar lleument al gener, encara que la tendència general continua sent de declivi", asseguren el director d'estadístiques econòmiques d'ONS, Darren Morgan.

Per sectors, els volums de venda de combustibles per a automòbils van augmentar un 1,7% al gener, després de la pujada del 0,3% el desembre del 2022, ja que els preus dels combustibles van continuar caient. Per la seva banda, les vendes de les botigues de no aliments van augmentar un 0,6% després de la caiguda del 2,5% el desembre del 2022. En aquest cas, els comerciants afirmen que el creixement va ser recolzat per promocions de vendes.

Mentrestant, els volums de vendes de les botigues d'alimentació van caure un 0,5% al gener, després de baixar un 0,7% el desembre del 2022. Els comentaris apunten que els clients compren menys a causa de l'augment del cost de vida i els preus dels aliments.

D'altra banda, la proporció de vendes al detall en línia va caure al 25% al gener, des del 25,7% del mes anterior. Tot i aquesta caiguda, es manté significativament per sobre dels nivells anteriors a la Covid (19,8% el febrer del 2020).

"Les vendes al detall mantenen una tendència a la baixa, malgrat l'augment marginal del gener", coincideixen a assenyalar els analistes de Pantheon Macroeconomics, que creuen que "la recuperació parcial del gener a les vendes al detall no hauria de distreure l'atenció de les ombrívoles perspectives a curt termini”.

Consideren que "la pèrdua gradual de llocs de treball i l'augment de l'estalvi de les llars també pesaran sobre les vendes al detall. Tot i això, la caiguda dels preus de l'energia a l'engròs des de finals de l'any passat significa que ara hi ha una llum al final del túnel per als minoristes. Les llars haurien de beneficiar-se d'una reducció substancial a les seves factures d'energia al tercer trimestre, alliberant els seus diners per gastar-los en altres béns i serveis, aleshores després d'una caiguda addicional de l'1,5% entre el quart i el segon trimestre, creiem que les vendes al detall el quart trimestre del 2023 seran similars als seus nivells fa un any”.

Noticias relacionadas

contador