dl rishi sunak conservative party tory prime minister pm mp member of parliament pd 6
Sharecast / UK Government / OGL 3.0

La taxa d'inflació del Regne Unit ha caigut per tercer mes consecutiu al gener i ja se situa al 10,1%, per sota de les expectatives del consens, encara que els elevats preus dels aliments i l'energia continuen pressionant les llars britàniques.

La veritat és que els preus s'han alentit més del previst, ja que el consens havia pronosticat que la inflació cauria fins al 10,3% al primer mes del 2023, després de caure fins al 10,5% el desembre passat.

Cal recordar que la inflació no ha deixat de caure des que a l'octubre arribés al nivell més alt en 41 anys (11,1%), tot i que segueix sent de dos dígits i la crisi del cost de la vida sembla no tenir solució a curt termini.

I és que l'IPC subjacent, que no inclou aliments, energia, alcohol ni tabac, va ser del 5,3% al gener, enfront del 5,8% del desembre, segons ha publicat aquest dimecres l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS, per les sigles en anglès).

Segons l'ONS, els sectors que més van contribuir a l'alça van ser el de l'habitatge, el gas i l'electricitat, els aliments i les begudes no alcohòliques, mentre que les caigudes de preus més importants es van registrar en el transport (en particular, el transport de passatgers i els carburants) i els restaurants i hotels.

Els preus de l'energia s'han suavitzat una mica, ajudats per un hivern càlid a Europa, però això s'ha vist compensat parcialment per l'augment dels preus de les begudes alcohòliques i el tabac, ha explicat l'oficina d'estadística britànica.

"És fonamental recordar que els preus no començaran a baixar, sinó que continuaran pujant, encara que no tan de pressa", apunta Richard Ollive, assessor financer principal de Wesleyan, que creu que la pressió sobre les llars "seguirà sent dolorosa, sobretot perquè els sous dels ciutadans no han crescut tan de pressa com les factures”. Encara més, creu que "hi ha moltes possibilitats que tornin a apujar els tipus d'interès".

Tot i que els analistes de Pantheon Macroeconomics apunten precisament a la direcció contrària, ressaltant que la pujada dels preus subjacents "s'ha alentit bruscament, cosa que recolza una pausa del Comitè de Política Monetària el mes que ve". Segons la seva opinió, l'informe de l'IPC del gener dona al Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) "la flexibilitat necessària per mantenir el tipus d'interès bancari al 4,0%" a la reunió del març.

Noticias relacionadas

contador